Η Μέση Ανατολή σε συναγερμό για ιρανική επίθεση – Η Lufthansa αναστέλλει πτήσεις της

Η Μέση Ανατολή σε συναγερμό για ιρανική επίθεση – Η Lufthansa αναστέλλει πτήσεις της

Η Lufthansa και η θυγατρική της Austrian Airlines είναι οι μοναδικοί δυτικοί αερομεταφορείς που πετούν στην Τεχεράνη, η οποία εξυπηρετείται κυρίως από τουρκικές και μεσανατολικές αεροπορικές εταιρείες

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa παρέτεινε σήμερα, Πέμπτη, την αναστολή των πτήσεών της προς την Τεχεράνη λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται σε συναγερμό για ιρανικά αντίποινα σε αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία.

Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων είχε δημοσιεύσει αραβική αναφορά στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, σύμφωνα με την οποία όλος ο εναέριος χώρος πάνω από την Τεχεράνη είχε κλείσει για στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά στη συνέχεια αφαίρεσε την αναφορά και διέψευσε ότι εξέδωσε τέτοια είδηση.

Ολόκληρη η περιοχή και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε επιφυλακή για επίθεση αντιποίνων από το Ιράν, τα οποία περιμένουν μετά την 1η Απριλίου, όταν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη είχαν θεωρηθεί ύποπτα για βομβαρδισμό του συγκροτήματος της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία.

Η Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι ανέστειλε τις πτήσεις από και προς την Τεχεράνη μέχρι πιθανώς τις 13 Απριλίου, παρατείνοντας την απόφαση κατά δύο ημέρες.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να μην εκτελέσει πτήση από τη Φρανκφούρτη προς την Τεχεράνη το περασμένο Σαββατοκύριακο ώστε να αποφύγει να αποβιβαστεί το πλήρωμα και να διανυκτερεύσει στην ιρανική πρωτεύουσα.

Οι δυτικοί αερομεταφορείς που πετούν στην Τεχεράνη

Η Lufthansa και η θυγατρική της Austrian Airlines είναι οι δύο μοναδικοί δυτικοί αερομεταφορείς που πετούν στην Τεχεράνη, η οποία εξυπηρετείται κυρίως από τουρκικές και μεσανατολικές αεροπορικές εταιρείες.

Η Austrian Airlines, η οποία ανήκει στη Lufthansa και πετάει από τη Βιέννη προς την Τεχεράνη έξι φορές την εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει να πετάξει σήμερα Πέμπτη, αλλά προσαρμόζει τα χρονοδιαγράμματα για να αποφύγει τη διανυκτέρευση.

Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση από άλλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που πετούν προς την Τεχεράνη. Ο ιρανικός εναέριος χώρος αποτελεί επίσης βασική διαδρομή για τις υπερπτήσεις της Emirates και της Qatar Airways προς τη Βόρεια Αμερική.

«Το Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθεί»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί, και θα τιμωρηθεί» για το χτύπημα, από το οποίο σκοτώθηκαν επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ανάμεσά τους ένας ανώτερος διοικητής της επίλεκτης μονάδας του στο εξωτερικό, της Δύναμης Κουντς.

Το Ισραήλ, το οποίο εξαπέλυσε πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας πριν από έξι μήνες εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χαμάς, δεν επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν πίσω από το χτύπημα στη Δαμασκό, αλλά το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ήταν.

Οι ΗΠΑ περιμένουν πλήγματα

Σε προφανή απάντηση στον Χαμενεΐ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απαντούσε εάν το Ιράν επιτίθετο στο Ισραήλ από το έδαφός του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εκτιμούν ότι επίκεινται μεγάλα πλήγματα με πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν ή τους πληρεξουσίους του εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών στόχων στο Ισραήλ, ανέφερε χθες Τετάρτη το Bloomberg, επικαλούμενο αμερικανικές και ισραηλινές πηγές ασφαλείας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές του Ιράν, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ και του Ιράκ για να τους ζητήσει να παραδώσουν μήνυμα στο Ιράν προτρέποντάς το να μειώσει τις εντάσεις, δήλωσε πηγή με γνώση της κατάστασης.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι οι χώρες αυτές μίλησαν τηλεφωνικά με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Κατά λάθος κατάρριψη πτήσης

Στις 8 Ιανουαρίου 2020, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέρριψαν κατά λάθος ουκρανική επιβατική πτήση λίγο μετά την απογείωσή της από την Τεχεράνη, σε μία περίοδο αυξημένων εντάσεων με την Ουάσιγκτον λόγω της δολοφονίας του επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί, σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Οι ιρανικές δυνάμεις είχαν εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων που στεγάζουν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ σε αντίποινα για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου.

Οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εισέλθει σε μάχες σε ολόκληρη την περιοχή από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα ως απάντηση για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, από την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.

Περισσότεροι από 33.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή