Η σύζυγός του Ασάνζ δηλώνει αισιόδοξη μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν

Η σύζυγός του Ασάνζ δηλώνει αισιόδοξη μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν

«Φαίνεται πως τα πράγματα θα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση έπειτα από πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς και 14 χρόνια από τότε που έχασε την ελευθερία του», είπε η Στέλλα Ασάνζ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ χαρακτήρισε «καλό σημάδι», στην πέμπτη επέτειο από τη σύλληψή του, την εξέταση από τις ΗΠΑ του αιτήματος που υπέβαλε η Αυστραλία για την απόσυρση των διώξεων σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον εξετάζει ένα αίτημα της Αυστραλίας που ζητά τη διαγραφή των κατηγοριών σε βάρος του Ασάνζ, υπηκόου αυτής της χώρας.

«Πιστεύω ότι είναι ένα καλό σημάδι. Φαίνεται πως τα πράγματα θα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση έπειτα από πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς και 14 χρόνια από τότε που έχασε την ελευθερία του», είπε η σύζυγός του και δικηγόρος Στέλλα Ασάνζ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Υπενθυμίζεται πως στις 11 Απριλίου 2019, ο Ασάνζ απομακρύνθηκε με τη βία από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Είχε καταφύγει εκεί το 2012 για να αποφύγει να εκδοθεί προς τη Σουηδία, όπου διωκόταν για βιασμό, κατηγορία που στη συνέχεια αποσύρθηκε, όμως κυρίως προς τις ΗΠΑ, που τον κατηγορούσαν για χάκινγκ.

Καθώς διώκεται για τη διαρροή από το 2010 περισσότερων από 700.000 εμπιστευτικών έγγραφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο 52χρονος ιδρυτής του WikiLeaks βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινές κάθειρξης έως και 175 ετών στις ΗΠΑ, εάν τον εκδώσει η βρετανική Δικαιοσύνη.

Εδώ και 5 χρόνια μάχεται ενώπιον των βρετανικών δικαστηρίων για να αποφύγει το ενδεχόμενο μιας έκδοσης. Ο Τζούλιαν Ασάνζ «δεν είναι στην πραγματικότητα καλά, είναι πολύ ανήσυχος», υπογράμμισε η σύζυγός του, η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο μιας αυτοκτονίας.

Η αρχισυντάκτρια του WikiLeaks Κρίστιν Χράφνσον, η οποία επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης τον Ασάνζ στη φυλακή του Μπέλμαρς, χαρακτήρισε επίσης την εξέταση αυτού του αιτήματος «θετικό σημάδι» για τον ιδρυτή του ιστότοπου, υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε εντούτοις να μάθει «περισσότερες λεπτομέρειες» προτού να χαρεί.

«Είναι ένδειξη ότι αυτό το φρικτό έπος της δίωξης του Τζούλιαν Ασάνζ, που διαρκεί εδώ και πολύ καιρό, μπορεί να φθάνει στο τέλος του», συμπλήρωσε.

Το αίτημα της Αυστραλίας

Με τη στήριξη του πρωθυπουργού Αντονι Αλμπανίζι, το κοινοβούλιο της Αυστραλίας ενέκρινε τον Φεβρουάριο ένα ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την απόσυρση των διώξεων σε βάρος του ιδρυτή των WikiLeaks.

«Αυτές οι διώξεις χρονολογούνται από την εποχή (του πρώην προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ, είναι η κληρονομιά του και ο Τζο Μπάιντεν θα έπρεπε να είχε βάλει τέλος σε αυτό από την πρώτη ημέρα», συμπλήρωσε η Ασάνζ, υπενθυμίζοντας πως ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε από την πλευρά του αποφασίσει να μην ασκήσει διώξεις σε βάρος του Ασάνζ, υπό τον φόβο να «δημιουργήσει ένα προηγούμενο» σε βάρος του Τύπου.

«Ελπίζω ότι ο Τζο Μπάιντεν θα διαγράψει την υπόθεση, όπως ζητά ολόκληρη η κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου», τόνισε η Στέλλα Ασάνζ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή