Πρωταγωνιστές τα ορυκτά καύσιμα

Πρωταγωνιστές τα ορυκτά καύσιμα

Ενώ η Ευρώπη έχει θέσει ως στόχο την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, ακόμη τα χρησιμοποιεί ως βασική πηγή ενέργειας

πρωταγωνιστές-τα-ορυκτά-καύσιμα-562978240

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, E. Σφακιανoύ

Ενώ η Ευρώπη έχει θέσει ως στόχο την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, ακόμη τα χρησιμοποιεί ως βασική πηγή ενέργειας. Η Σουηδία και η Νορβηγία αποτελούν εξαιρέσεις, λόγω χρήσης υδροηλεκτρικής ενέργειας (από τα πολλά ποτάμια τους), ενώ η Φινλανδία έχει ισοδύναμο ισοζύγιο κατανάλωσης πετρελαίου και ανανεώσιμων. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη διακοπή τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο, η Ευρώπη αύξησε σημαντικά τη χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ενέργειας. Διαφοροποίηση υπήρξε και στη Γαλλία με τα πολλά πυρηνικά, λόγω των αναγκών για συντήρηση και επισκευή των αντιδραστήρων της.

Αυξανόμενη ζήτηση για τσιμέντο

Παγκοσμίως το τσιμέντο είναι υπεύθυνο για το 6% των εκπομπών αερίων. Τις τελευταίες δεκαετίες, η παγκόσμια παραγωγή τσιμέντου έχει αυξηθεί εκθετικά, λόγω της 100πλάσιας αύξησης στην Κίνα. Την ίδια περίοδο, στον υπόλοιπο κόσμο η παραγωγή τριπλασιάστηκε. Στον παγκόσμιο καταμερισμό, μειώθηκε η συμμετοχή των χωρών του ΟΟΣΑ από 64% (1970) σε 12% (2020). Η αύξηση πληθυσμού και βιοτικού επιπέδου μέχρι το τέλος του αιώνα θα απαιτήσει αύξηση της παραγωγής τσιμέντου, όπου όμως, σε αντίθεση με άλλους τομείς, δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη ώριμες – ανταγωνιστικές λύσεις για την απανθρακοποίησή του.

Πρωταγωνιστές τα ορυκτά καύσιμα-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή