Η Ουκρανία νομοθετεί για τον στρατό της

Η Ουκρανία νομοθετεί για τον στρατό της

Κριτική στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, τη στιγμή που ο Ζελένσκι υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Λετονία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ουκρανικό κοινοβούλιο πέρασε χθες με 283 «ναι» ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο προωθεί μια σειρά από αλλαγές στο στράτευμα, με σκοπό να ενισχυθεί η ουκρανική στρατιωτική παρουσία κυρίως στα ανατολικά της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος προβλέπει μεγαλύτερες ποινές για τους ανυπότακτους, λίγο καιρό μετά τη μείωση της ηλικίας επιστράτευσης από τα 27 στα 25 έτη. Η έντονη κριτική ωστόσο προέκυψε από την απόσυρση της τελευταίας στιγμής ενός άρθρου για την τιμητική αποστράτευση όσων έχουν υπηρετήσει πάνω από 36 μήνες στο μέτωπο, ένα ισχυρό πλήγμα για όσους μάχονται από την αρχή του διετούς (και πλέον) πολέμου.

Ο νόμος, ο οποίος για να αρχίσει να εφαρμόζεται πρέπει να υπογραφεί πρώτα από τον πρόεδρο Ζελένσκι, θεωρείται κομβικής σημασίας για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο στρατιωτικό δυναμικό, που όλο περισσότεροι αναλυτές εντοπίζουν. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ένα καλύτερα εξοπλισμένο και σαφώς υπεράριθμο στρατό της Ρωσίας, η αντίσταση στον οποίο απαιτεί διαρκείς θυσίες.

Αλλωστε, ο στρατηγός Γιούρι Σοντόλ αποκάλυψε χθες μιλώντας στο κοινοβούλιο πως ο ρωσικός στρατός στα ανατολικά της χώρας είναι 7-10 φορές μεγαλύτερος από τον ουκρανικό. «Χρειαζόμαστε άμεσα στρατιώτες», είπε ο Σοντόλ, που διοικεί τα στρατεύματα του Χαρκόβου, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Παράλληλα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την υπογραφή διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη γειτονική Λετονία, η οποία δεσμεύτηκε να δαπανήσει το 0,25% του ΑΕΠ για την αποναρκοθέτηση και την ενίσχυση της ουκρανικής κυβερνοάμυνας. Η ανακοίνωση έγινε από το Βίλνιους της Λιθουανίας, στο οποίο ο Ζελένσκι μετέβη χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, που αποτελείται από 13 κράτη. Ανάλογο σύμφωνο με εκείνο της Λετονίας αναμένεται να υπογράψει και με τη Λιθουανία.

Τα ρωσικά χτυπήματα στη χώρα συνεχίστηκαν για μια ακόμη ημέρα, με το λιμάνι του Μικολάιβ να γίνεται χθες τα ξημερώματα στόχος πυραυλικών επιθέσεων. Ο κυβερνήτης της πόλης ανέφερε πως δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτών και τέσσερις ακόμη νοσηλεύονται με τραύματα. Στόχος μαζικών επιθέσεων έγιναν και οι ουκρανικές υποδομές. «Ο εχθρός επιτέθηκε και πάλι στις ενεργειακές υποδομές μας!», ανακοίνωσε με δημοσίευσή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουστσένκο.

Οι επιθέσεις αυτές στοχοθέτησαν «εγκαταστάσεις παραγωγής και δίκτυα μετάδοσης» στις περιφέρειες του Κιέβου, του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), της Ζαπορίζια (νότια) και του Λβιβ (δυτικά), ανέφερε ο Γκαλουστσένκο. Δύο θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας DTEK δέχθηκαν επίθεση, ανακοίνωσε χθες το πρωί η επιχείρηση στο Telegram, χωρίς να διευκρινίσει την τοποθεσία.

Ρωσική επίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου προκάλεσε χθες τη διακοπή της ηλεκτροδότησης πάνω από 200.000 σπιτιών, ανακοίνωσε επίσης ο Ολέκσι Κουλέμπα, αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας, επίσης μέσω του Telegram.

Ο περιφερειάρχης του Χαρκόβου, Ολεγκ Σινεγκούμποφ, έγραψε στο Telegram πως η Μόσχα πραγματοποίησε «τουλάχιστον 10 πλήγματα εναντίον ουσιώδους σημασίας υποδομών» στην πόλη του Χαρκόβου και την περιφέρειά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή