Οδηγία των ΗΠΑ για περιορισμό μετακινήσεων στο Ισραήλ εν μέσω φόβων επίθεσης από το Ιράν

Οδηγία των ΗΠΑ για περιορισμό μετακινήσεων στο Ισραήλ εν μέσω φόβων επίθεσης από το Ιράν

Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι το προσωπικό της ενημερώθηκε να μην ταξιδεύει εκτός της ευρύτερης περιοχής της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ και της Μπερ Σεβά «για λόγους ασφαλείας»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους υπαλλήλους τους στο Ισραήλ να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στη χώρα εν μέσω φόβων επίθεσης από το Ιράν.

Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι το προσωπικό ενημερώθηκε να μην ταξιδεύει εκτός της ευρύτερης περιοχής της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ και της Μπερ Σεβά «για λόγους ασφαλείας».

Το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε αντίποινα για το χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία πριν από 11 ημέρες, που είχε ως αποτέλεσμα τους θανάτους 13 ατόμων.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο, αλλά θεωρείται ευρέως ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου

Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς, την παλαιστινιακή οργάνωση που συγκρούεται με το Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και διάφορες ομάδες πληρεξουσίων σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, που συχνά πραγματοποιούν πλήγματα κατά Ισραηλινών στόχων.

Ανάμεσα στους νεκρούς της επίθεσης στο προξενείο ήταν ανώτερος διοικητής της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Κουντς με δράση στη Συρία και τον Λίβανο, καθώς και άλλα στρατιωτικά στελέχη.

Η επίθεση έγινε σε μία περίοδο συνεχών διπλωματικών προσπαθειών για να αποτραπεί η εξάπλωση του πολέμου στη Γάζα σε ολόκληρη την περιοχή.

Μιλώντας την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι το Ιράν απειλεί να εξαπολύσει «σημαντική επίθεση» και υποσχέθηκε να προσφέρει «αλύγιστη» υποστήριξη στο Ισραήλ.

Ο διοικητής που είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Ερικ Κουρίλα, ταξίδεψε στο Ισραήλ για συνομιλίες με αξιωματούχους σχετικά με τις απειλές ασφαλείας.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη, που ήταν ήδη προγραμματισμένη, επισπεύσθηκε «λόγω των πρόσφατων εξελίξεων».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν μίλησε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας για να υποστηρίξει ότι η περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον κατά την οποία, όπως ανακοίνωσε, «κατέστησε σαφές… πως το Ιράν δεν πρέπει να παρασύρει τη Μέση Ανατολή σε ευρύτερη σύγκρουση».

«Ανησυχώ βαθιά για το ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού που θα οδηγήσει σε περαιτέρω βία», ανέφερε.

«Περιβάλλον απειλών»

Δεν είναι σαφές ποια μορφή θα είχε οποιαδήποτε επίθεση αντιποίνων ούτε αν θα προερχόταν απευθείας από το Ιράν ή μέσω πληρεξουσίου του.

Την Κυριακή Ιρανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οι πρεσβείες του Ισραήλ «δεν είναι πλέον ασφαλείς», υπονοώντας ότι κτήριο προξενείου θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό στόχο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε, μιλώντας στον Αμερικανό ομόλογό του ότι «οποιαδήποτε άμεση ιρανική επίθεση» σε ισραηλινό έδαφος θα «απαιτούσε την κατάλληλη ισραηλινή απάντηση κατά του Ιράν».

Ερωτηθείς σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι δεν θα αποκαλύψει τις «συγκεκριμένες εκτιμήσεις» πίσω από αυτούς, αλλά πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι παρακολουθούμε το περιβάλλον απειλών στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στο Ισραήλ».

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαιροποίησε επίσης τις ταξιδιωτικές του συμβουλές για το Ισραήλ, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται σε ετοιμότητα για την «πιθανότητα επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος από το Ιράν η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη κλιμάκωση».

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa παρέτεινε την αναστολή των πτήσεων προς την ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη έως το Σάββατο.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή