Η Ρωσία «θα έβλεπε» νέες συνομιλίες με βάση το σχέδιο συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης

Η Ρωσία «θα έβλεπε» νέες συνομιλίες με βάση το σχέδιο συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονταν στα πρόθυρα συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών κατά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη το 2022

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «ματαιωμένη» ειρηνευτική συμφωνία του 2022 μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για νέες διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για συνομιλίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σήμερα Παρασκευή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονταν στα πρόθυρα συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών κατά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο, η Ουκρανία μπλόκαρε τη διαδικασία στο παρά πέντε.

Η συμφωνία αναφέρεται ότι περιλάμβανε ρήτρες που απαιτούσαν από την Ουκρανία να υιοθετήσει ένα γεωπολιτικά ουδέτερο καθεστώς και να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να περιορίσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της και να χορηγήσει ειδικό καθεστώς στην ανατολική Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει ότι απορρίπτει όλα τα παραπάνω.

«Νέες πραγματικότητες»

Σε δηλώσεις του χθες Πέμπτη, ο Πούτιν έθεσε και πάλι ζήτημα ειρηνευτικών συνομιλιών και τόνισε ότι είναι ανοιχτός σε «ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις», αλλά όχι σε συζητήσεις που διεξάγει η Ουκρανία, επιδιώκοντας να παρακάμψει τη Μόσχα και αγνοώντας τις «νέες πραγματικότητες», όπως είπε.

Ο Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, τόνισε ότι πολλά έχουν αλλάξει από το 2022, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης τεσσάρων νέων περιοχών στη ρωσική επικράτεια, σε μία αναφορά σε ουκρανικές περιοχές, οι οποίες η Μόσχα ισχυρίζεται ότι είναι δικές της.

Ομως ο Πεσκόφ τόνισε ότι το σχέδιο συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης θα μπορούσε ακόμα να αποτελέσει βάση για νέες συνομιλίες και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για αυτές.

Οταν ρωτήθηκε εάν η Μόσχα εκτιμά ότι είναι και η ουκρανική πλευρά έτοιμη για συνομιλίες, ωστόσο, ο Πεσκόφ απάντησε αρνητικά.

Η Ουκρανία έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει πίσω όλη την επικράτειά της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και επιδιώκει επίσης όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες να αποχωρήσουν από το έδαφός της. Επιδιώκει παράλληλα διεθνείς συνομιλίες, από τις οποίες η Ρωσία είναι αποκλεισμένη.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή