Κούρσα εξοπλισμών στην Ασία: «Η μεγαλύτερη μετά το 1945»

Κούρσα εξοπλισμών στην Ασία: «Η μεγαλύτερη μετά το 1945»

Αυστραλοί αξιωματούχοι σημαίνουν συναγερμό για την απειλή της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα νέες αμυντικές συμφωνίες με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτατοι Αυστραλοί αξιωματούχοι σημαίνουν συναγερμό για την απειλή της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα νέες αμυντικές συμφωνίες με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.

«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή μας μετά το 1945 και τη μεγαλύτερη στρατηγική αβεβαιότητα, και ανταποκρινόμαστε», δήλωσε ο Πατ Κόνροϊ, υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας, μιλώντας στο αμερικανικό Politico.

Δύο χρόνια έπειτα από τη γέννηση της συμμαχίας AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ), η Κανμπέρα ενισχύει το πολεμικό της ναυτικό (ο στόχος της είναι να αυξήσει τα μεγάλα πολεμικά πλοία που έχει στη διάθεσή της από 11 σε 26) ενώ παράλληλα παράγει πυραύλους και πυρομαχικά σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Η ταχεία ενίσχυση της άμυνας της Αυστραλίας συμπίπτει όμως χρονικά και με την αύξηση-ρεκόρ του αμυντικού προϋπολογισμού της Ιαπωνίας φέτος, ενώ παράλληλα πυκνώνουν οι ανησυχίες αναφορικά με τις ενδεχόμενες επιθέσεις που θα μπορούσε να εξαπολύσει η –επίσης ενισχυόμενη στρατιωτικά– Κίνα ενάντια όχι μόνο στην Ταϊβάν αλλά και στις Φιλιππίνες. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να υποδεχθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον τους ηγέτες της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων, με το βλέμμα στραμμένο στο Πεκίνο το οποίο αντιδρά καταγγέλλοντας. Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής του εν λόγω σχήματος. 

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT