Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οχι» από Κίεβο σε εκεχειρία made in Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οχι» από Κίεβο σε εκεχειρία made in Μόσχα

Η Ρωσία προτείνει την παραχώρηση κατεχομένων ουκρανικών εδαφών

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Πρόταση ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία είχε συζητηθεί τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, χαρακτήρισε ως καλή βάση για την έναρξη διαπραγματεύσεων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επαναφέροντας στο προσκήνιο σχέδιο που έχει ήδη απορριφθεί από το Κίεβο.

Η πρόταση είχε συζητηθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022, με τον Πεσκόφ να επισημαίνει ότι κάθε μελλοντική διαπραγμάτευση πρέπει να λάβει υπόψη της τη νέα πραγματικότητα. «Πολλά έχουν αλλάξει έκτοτε και νέες οντότητες και εδάφη προσαρτήθηκαν συνταγματικά στη χώρα μας», είπε ο Πεσκόφ. Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ρωσία προσάρτησε μονομερώς τέσσερις ουκρανικές περιοχές. Το σχέδιο που είχε συζητηθεί τότε προέβλεπε την ουδετερότητα της Ουκρανίας και έθετε περιορισμούς στο μέγεθος του στρατεύματος της χώρας. Οι συζητήσεις είχαν καταρρεύσει αμέσως μετά την παρουσίαση αυτών των ρωσικών προτάσεων.

Αντιπρόταση

Η Ρωσία έχει απορρίψει τις ειρηνευτικές προτάσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι οποίες απαιτούσαν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την καταβολή αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή και την παραπομπή Ρώσων αξιωματούχων στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη. Το Κίεβο έχει αρνηθεί επίμονα κάθε απευθείας διαπραγμάτευση με τη Μόσχα όσο διαρκεί ο πόλεμος και χωρίς εγγυήσεις ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη, έκτασης ίσης με το ένα πέμπτο της χώρας. Η Ουκρανία πιστεύει ότι η Ρωσία επιδιώκει τώρα κατάπαυση του πυρός προκειμένου να αναπληρώσει τις απώλειες και να προετοιμάσει νέα επίθεση.

Στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα μετέβη χθες ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη του Τραμπ για την προώθηση πακέτου αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο. Ο Τζόνσον θα παρουσιάσει συμβιβαστική λύση στον Τραμπ, ελπίζοντας ότι ο τέως πρόεδρος θα αξιοποιήσει την επιρροή του πάνω στα ρεπουμπλικανικά μέλη της Βουλής προκειμένου να ψηφίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Ρεπουμπλικανών συναδέλφων του, ο Τζόνσον θα προτείνει τη χρήση δεσμευμένων ρωσικών κεφαλαίων για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, με μέρος των κεφαλαίων να χορηγείται στο Κίεβο με τη μορφή δανείου. Ο πρόεδρος της Βουλής αντιμετωπίζει, όμως, ανοικτή εξέγερση από σκληροπυρηνικά συντηρητικά μέλη της Βουλής, αναγκαζόμενος να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς για την ψήφιση νομοσχεδίων.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, ζητεί τη στήριξη και επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ για να περάσει το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.

Βελγική έρευνα

Στο μεταξύ, την έναρξη έρευνας ανακοίνωσε χθες ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο για τις υποψίες ρωσικής ανάμειξης στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του επιβεβαίωσαν την ύπαρξη δικτύου με στόχο την υπονόμευση της στήριξης προς την Ουκρανία.

«Οι βελγικές υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του δικτύου, που δρούσε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες μας, ο στόχος της Μόσχας ήταν απλός: η στήριξη φιλορώσων υποψηφίων στο Ευρωκοινοβούλιο και η ενίσχυση της φιλορωσικής ρητορικής στα σπλάχνα της νομοθετικής εξουσίας της Ευρώπης», είπε ο Ντε Κρο. Οι υπηρεσίες του Βελγίου έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις για επιχειρήσεις παραπληροφόρησης από τη Ρωσία. Οι αρχές της Τσεχίας αποκάλυψαν τον περασμένο μήνα επιχείρηση δωροδοκίας πολιτικών προσώπων στην Ευρώπη με στόχο την προώθηση φιλορωσικής ρητορικής. Οι υπηρεσίες πληροφοριών Τσεχίας και Πολωνίας είχαν αποκαλύψει τις δραστηριότητες ρωσικού δικτύου, που προωθούσε προπαγάνδα μέσω της ψευδεπίγραφης ιστοσελίδας Voice of Europe. Την ιστοσελίδα χρηματοδοτούσε ο Ουκρανός ολιγάρχης, προσκείμενος στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Βίκτορ Μετβέτσουκ.

Δωροδοκίες

«Τα κεφάλαια της Μόσχας χρησίμευσαν για τη δωροδοκία ορισμένων πολιτικών προσώπων, τα οποία επαναλάμβαναν τις κύριες θέσεις του Κρεμλίνου. Πρόσωπα με φιλορωσικές απόψεις, μεταξύ τους και Ευρωπαίοι πολιτικοί, εξασφάλισαν χάρη στην ιστοσελίδα βήμα για τις θέσεις τους», ανέφερε η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Τσεχίας, BIS. Στο μεταξύ, τον πρέσβη της Γαλλίας στη Μόσχα κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρωσία για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία για τις «ανεπίτρεπτες» δηλώσεις του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Στεφάν Σεζουρνέ.

Την Τρίτη ο Γάλλος ΥΠΕΞ είχε καταγγείλει ότι Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνταν να συνομιλήσουν μαζί του για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στον πόλεμο. «Ο κ. Σεζουρνέ επιδιώκει να υπονομεύσει την ίδια την πιθανότητα διαλόγου μεταξύ των χωρών μας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή