Δυτική Οχθη: Η Βρετανία καταδικάζει τις «απαράδεκτες» επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων

Δυτική Οχθη: Η Βρετανία καταδικάζει τις «απαράδεκτες» επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι θορυβημένο για το επίπεδο της βίας», τονίζει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Βρετανίας κάλεσε χθες, Τρίτη, το βράδυ να τερματιστούν οι «απαράδεκτες» βίαιες επιθέσεις στη Δυτική Οχθη από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστίνιων πολιτών, στις οποίες έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι, και αξίωσε οι ισραηλινές αρχές να ασκήσουν ποινικές διώξεις στους δράστες.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι θορυβημένο για το επίπεδο της βίας» στη Δυτική Οχθη μετά τον «φρικιαστικό» θάνατο 14χρονου Ισραηλινού εφήβου το Σάββατο, τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο θάνατος του εφήβου υπό ακόμη άγνωστες συνθήκες στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη πυροδότησε εκτεταμένες ενέργειες αντιποίνων από εποίκους, που επιτέθηκαν σε χωριά και πυρπόλησαν σπίτια και οχήματα το Σαββατοκύριακο.

«Οι βίαιες επιθέσεις από πλευράς εξτρεμιστών εποίκων οδήγησαν στον θάνατο τεσσάρων Παλαιστινίων», θυμίζει η βρετανική διπλωματία, ενώ άλλοι 75 και πλέον τραυματίστηκαν.

«Η άσκηση τέτοιας βίας εναντίον πολιτών είναι εντελώς απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει αμέσως», συνεχίζει το δελτίο Τύπου του βρετανικού ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα επιβλήθηκαν κυρώσεις σε εξτρεμιστές εποίκους.

Κλιμάκωση της βίας σε μια «κρίσιμη στιγμή»

Κρίνοντας πως οι θάνατοι σηματοδοτούν την κλιμάκωση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στην περιοχή σε «κρίσιμη στιγμή», το Φόρεϊν Οφις τονίζει πως είναι «ζωτικής σημασίας οι ισραηλινές αρχές να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να διενεργήσουν επείγουσες και διαφανείς έρευνες για όλους τους θανάτους και να εγγυηθούν πως όλοι οι δράστες βίαιων επιθέσεων θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Τουλάχιστον 468 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη από Ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα πάνω από 490.000 Ισραηλινοί, θεωρούνται παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT