Αυστραλία: Η Καμπέρα παρουσίασε τη νέα αμυντική στρατηγική της – Αντιδρά η Κίνα

Αυστραλία: Η Καμπέρα παρουσίασε τη νέα αμυντική στρατηγική της – Αντιδρά η Κίνα

Το κείμενο των 80 σελίδων παρουσιάζει με μάλλον ζοφερά χρώματα την κατάσταση ασφαλείας στον Ειρηνικό

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστραλία παρουσίασε σήμερα την πρώτη της στρατηγική εθνικής άμυνας, η οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία στον Ειρηνικό Ωκεανό έναντι των «καταναγκαστικών τακτικών» της Κίνας, εν μέσω εντάσεων στην περιοχή.

Το κείμενο των 80 σελίδων παρουσιάζει με μάλλον ζοφερά χρώματα την κατάσταση ασφαλείας στον Ειρηνικό και ζητεί να αυξηθούν σημαντικά οι στρατιωτικές δαπάνες της Καμπέρας προκειμένου να επανεξοπλιστεί ο στρατός της.

«Τα αισιόδοξα σενάρια στα οποία βασίστηκε ο σχεδιασμός της άμυνας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχουν ξεπεραστεί εδώ και καιρό», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς.

Υπογραμμίζοντας ότι «η Κίνα χρησιμοποίησε καταναγκαστικές μεθόδους στην επιδίωξη των στρατηγικών της στόχων», ο Μαρλς εκτίμησε ότι «η Αυστραλία δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να διαθέτει παράθυρο στρατηγικής προειδοποίησης δέκα ετών σε περίπτωση συγκρούσεων», όπως αυτό που προέβλεπε η μέχρι τώρα πολιτική της.

Αντιδρά το Πεκίνο

Το Πεκίνο αντέδρασε λέγοντας ότι «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα».

«Η Κίνα είναι δεσμευμένη στην οδό της ειρηνικής ανάπτυξης, ακολουθεί σταθερά μια εθνική πολιτική άμυνας αμυντικής φύσης και δεσμεύεται να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού και γενικώς στον κόσμο», δήλωσε ο Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ελπίζουμε ότι η αυστραλιανή πλευρά θα μπορέσει (…) να εγκαταλείψει την ψυχροπολεμική της νοοτροπία, να κάνει περισσότερα για τη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και να απόσχει από το να εκτοξεύει αβάσιμες κατηγορίες εις βάρος της Κίνας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υποβρύχια

Από την πλερά του, ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας εξήγησε ότι, αντί η Αυστραλία να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενόπλων δυνάμεων που θα μπορούν να φέρνουν εις πέρας διάφορες αποστολές σχεδόν παντού στον κόσμο, θα δώσει πλέον έμφαση στην προστασία των συμφερόντων της στην άμεση περιοχή της.

«Είμαστε ένα νησιωτικό κράτος που επιδίδεται στο θαλάσσιο εμπόριο», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι η Αυστραλία θα πρέπει να είναι σε θέση να μην επιτρέπει στους εχθρούς της να της κλείνουν ζωτικής σημασίας θαλάσσιες οδούς.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής αυτής βρίσκεται η ανάπτυξη ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων που δεν θα μπορούν να εντοπίζονται, ο τριπλασιασμός των ικανοτήτων της χώρας σε πυραύλους και η ανάπτυξη μεγάλου στόλου πολεμικών πλοίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT