Ευρωπαϊκό εμπάργκο στη φίρμα «Πάμπλο Εσκομπάρ»

Ευρωπαϊκό εμπάργκο στη φίρμα «Πάμπλο Εσκομπάρ»

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ Ε.Ε. και εταιρείας από το Πουέρτο Ρίκο για το εμπορικό σήμα που παραπέμπει στον ιδρυτή του κολομβιανού καρτέλ ναρκωτικών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα μιας εταιρείας από το Πουέρτο Ρίκο, η οποία επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα του διαβόητου Κολομβιανού διακινητή ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ, για να πουλήσει διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απέρριψε την Τετάρτη το Δικαστήριο της Ε.Ε.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε υπέρ του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Eνωσης (EUIPO), το οποίο είχε αρνηθεί την καταχώριση αυτού του εμπορικού σήματος θεωρώντας ότι «αντίκειται στη δημόσια τάξη και στα χρηστά ήθη».

Μετά την απόρριψη του αιτήματος από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η εταιρεία με την επωνυμία Escobar, η οποία εδρεύει στην αμερικανική επικράτεια του Πουέρτο Ρίκο και επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα «Pablo Escobar» στην Ε.Ε., προσέφυγε στις δικαστικές αρχές.

Στην απόφασή του, το Δικαστήριο σημειώνει πως επί της ουσίας το EUIPO είχε αιτιολογήσει ορθώς την απόρριψη του αιτήματος, με βάση ιδίως τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί το όνομα Εσκομπάρ κυρίως σε Ισπανούς, καθώς και σε εκείνους οι οποίοι είναι πιθανό να γνωρίζουν τον διαβόητο παράνομο διακινητή.

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ, ιδρυτής και αφεντικό του καρτέλ Μεντεγίν στην Κολομβία, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά το 1993, «θεωρείται στην Ισπανία, ως ένα σύμβολο του οργανωμένου εγκλήματος και υπεύθυνος για πολυάριθμα εγκλήματα», τονίζει το Δικαστήριο.

Ως εκ τούτου, το EUIPO είχε δίκιο που θεώρησε ότι υπάρχει κίνδυνος οι Ισπανοί και κατ’ επέκταση όλοι οι Ευρωπαίοι, να συνδέσουν το όνομά του περισσότερο με αυτά τα «εγκλήματα και τα βάσανα» που προέρχονται από τη διακίνηση ναρκωτικών, «παρά με τις πιθανές καλές ενέργειές του υπέρ των φτωχών στην Κολομβία», όπως επιχειρηματολόγησε η εταιρεία.

Επισημαίνεται πως το αίτημα για καταχώριση του εμπορικού σήματος χρονολογείται από το 2021. Η εταιρεία είχε αμφισβητήσει την άρνηση του EUIPO, θεωρώντας την ως παραβίαση του δικαιώματος του Κολομβιανού εμπόρου ναρκωτικών στο τεκμήριο αθωότητας (δεν καταδικάστηκε ποτέ ποινικά).

Το Δικαστήριο της Ε.Ε. δεν διευκρίνισε στη σημερινή του απόφαση τι περιλαμβάνει η «ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών» που προσφέρει αυτή η εταιρεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή