Η κλιματική κρίση φέρνει μείωση 20% στο μέσο παγκόσμιο εισόδημα έως το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει μείωση 20% στο μέσο παγκόσμιο εισόδημα έως το 2050

Η άνοδος της θερμοκρασίας και τα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσουν καταστροφές ύψους 38 τρισ. δολαρίων κάθε χρόνο μέχρι το 2050, εκτιμούν οι επιστήμονες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέσο παγκόσμιο εισόδημα θα μειωθεί σχεδόν κατά ένα πέμπτο μέσα στα επόμενα 26 χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. 

Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι πιο έντονες βροχοπτώσεις και τα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσουν καταστροφές ύψους 38 τρισ. δολαρίων κάθε χρόνο μέχρι το 2050, αναφέρουν οι επιστήμονες με την ανάλυση να δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature. Πρόκειται για ένα βαρύ οικονομικό τίμημα το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. 

Οι οικονομικές επιπτώσεις αναμένεται να επηρεάσουν σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου. Ωστόσο, περισσότερο θα πληγούν κράτη που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική κρίση. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την ανισότητα.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη αναφέρεται ότι η μέση απώλεια εισοδήματος από καταστροφές παγκοσμίως θα είναι 19% μέχρι το 2049. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη η μείωση υπολογίζεται περίπου στο 11%, ενώ στην Αφρική και τη Νότια Ασία ανέρχεται στο 22%. Μεμονωμένα, χειρότερα θα πληγούν χώρες σε ήδη θερμές περιοχές, όπως η Μποτσουάνα (-25%), το Μάλι (-25%), το Ιράκ (-30%), το Κατάρ (-31%), το Πακιστάν (-26%) και η Βραζιλία (-21%).

Εαν συνεχιστούν οι υφιστάμενες τάσεις, οι συγγραφείς της μελέτης πρβλέπουν απώλειες του μέσου εισοδήματος άνω του 60% έως το 2100. Αν πάλι οι εκπομπές άνθρακα περιοριστούν στο μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα, τότε η μείωση του εισοδήματος θα σταθεροποιηθεί περίπου το 2050 στο 20%.

«Σοβαρές μειώσεις εισοδήματος προβλέπονται για την πλειονότητα των περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, με τη Νότια Ασία και την Αφρική να επηρεάζονται περισσότερο. Αυτές [οι μειώσεις] οφείλονται στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε διάφορες πτυχές που έχουν σημασία για την οικονομική ανάπτυξη, όπως οι γεωργικές αποδόσεις, η παραγωγικότητα της εργασίας ή οι υποδομές», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, Μαξιμίλιας Κοτς. 

«Είναι καταστροφικό», δήλωσε η Λέονι Βενζ, επιστήμονας στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ και επίσης συγγραφέας της μελέτης. «Εχω συνηθίσει η δουλειά μου να μην έχει ωραία αποτελέσματα, αλλά εξεπλάγην από το πόσο μεγάλες ήταν οι ζημιές. Η διάσταση της ανισότητας ήταν πραγματικά σοκαριστική», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό πλήγμα που προβλέπει η μελέτη είναι υπερδιπλάσιο από κάθε προηγούμενη ανάλυση. Πίσω από αυτή τη διαφορά κρύβεται μια πιο εξελιγμένη μεθοδολογία. Ενώ οι περισσότερες μελέτες, έως τώρα, εξέταζαν μόνο τις ζημιές που σχετίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας σε εθνικό επίπεδο, η νέα έρευνα ενσωμάτωσε επίσης τις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων χρησιμοποιώντας δεδομένα 40 ετών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς η εξέλιξη του καιρού θεωρείται ότι επηρεάζει μια περιοχή και όχι ένα ολόκληρο κράτος. 

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή