Τα αστρονομικά ποσά στον πόλεμο της τεχνητής νοημοσύνης

Τα αστρονομικά ποσά στον πόλεμο της τεχνητής νοημοσύνης

Google, Microsoft  και OpenAI βρίσκονται σε μια σκληρή μάχη για να κόψουν πρώτες το νήμα της λεγόμενης artificial general intelligence

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας για την επικράτηση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έχει φουντώσει και η νίκη απαιτεί τεράστια ποσά.

Ο Ντέμις Χασάμπις, που ως ιδρυτής και επικεφαλής της DeepMind της Google αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο στα σχέδια της Alphabet για την τεχνητή νοημοσύνη, έκανε μία εκτίμηση του «λογαριασμού». Οταν ερωτήθηκε στο συνέδριο TED στο Βανκούβερ για τα σχέδια των ανταγωνιστών του, ο Χασάμπις είπε ότι Microsoft και OpenAI θέλουν να δημιουργήσουν έναν supercomputer αξίας 100 δισ. δολαρίων, το «Stargate», που θα περιέχει εκατομμύρια εξειδικευμένα τσιπ τα οποία θα τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη.

Μιλώντας για την απάντηση της Google σε αυτά τα σχέδια, ο ελληνικής καταγωγής Χασάμπις (έχει γεννηθεί στο Λονδίνο από Ελληνοκύπριο πατέρα και Σιγκαπουριανή μητέρα) σημείωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να ξοδέψει ακόμα περισσότερα. «Δεν μιλάμε δημοσίως για συγκεκριμένα νούμερα, αλλά πιστεύω ότι επενδύουμε περισσότερα από αυτά σε βάθος χρόνου», σημείωσε.

Είναι, λοιπόν σαφές, ότι η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί μια πολύ ακριβή υπόθεση. Οι startups στον χώρο του AI άντλησαν σχεδόν 50 δισ.  δολάρια σε χρηματοδότηση πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Crunchbase, τα οποία επικαλείται το Business Insider. Όμως οι δηλώσεις του Hassabis δείχνουν ότι ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα ποσά που επενδύονται στην τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ υψηλότερα.

Google, Microsoft  και OpenAI βρίσκονται σε μια σκληρή μάχη για να κόψουν πρώτες το νήμα της λεγόμενης artificial general intelligence, δηλαδή της τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να φτάσει –ή και να ξεπεράσει- την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Και ενώ τα 100 δισ. δολάρια είναι ένα τεράστιο ποσό για να το ξοδέψει μια εταιρεία σε μία μόνο τεχνολογία, εκτιμάται ότι ένα μεγάλο μέρος του κόστους είναι τα τσιπ. Πρακτικά, όσο περισσότερα τσιπ έχει μια εταιρεία, τόσο αυξάνεται η υπολογιστή ισχύς που έχει στη διάθεσή της για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της με μεγαλύτερους όγκους δεδομένων.

Εταιρείες που δουλεύουν πάνω σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως το Gemini της Google και το GPT-4 Turbo της OpenAI, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα τσιπ τρίτων, όπως για παράδειγμα της Nvidia. Την ίδια στιγμή, προσπαθούν όλο και περισσότερο να σχεδιάζουν και τους δικούς τους ημιαγωγούς.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Stanford University για την τεχνητή νοημοσύνη, το κόστος της εκπαίδευσης των μοντέλων AI έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Η OpenAI χρησιμοποίησε 78 εκατ. δολάρια για να εκπαιδεύσει το GPT-4, ενώ το 2020 της είχε κοστίσει 4,3 εκατ. δολάρια για να εκπαιδεύσει το GPT-3. Το Gemini Ultra της Google κόστισε 191 εκατ. δολάρια για να εκπαιδευτεί, ενώ η αρχική τεχνολογία πίσω από τα μοντέλα AI είχε κοστίσει το 2017 περίπου 900 δολάρια, σημειώνει το Business Insider. Και για να φτάσουν οι εταιρείες στον στόχο του  artificial general intelligence, το κόστος αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά.

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή