Μπορέλ: Οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Μπορέλ: Οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

«H Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσει το Κίεβο», τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να στείλουν τα αντιπυραυλικά τους συστήματα για να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία πλήττει τις πόλεις της, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε., προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσει το Κίεβο.

Πάνω από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη πυρομαχικών, με τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχει μπλοκαριστεί από τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο για μήνες και την Ε.Ε. να μην μπορεί να παραδώσει εγκαίρως επαρκή πυρομαχικά.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ»

«Εχουμε Patriot, έχουμε αντιπυραυλικά συστήματα. Πρέπει να τα βγάλουμε (έξω) από τα στρατόπεδά μας όπου βρίσκονται για κάθε ενδεχόμενο και να τα στείλουμε στην Ουκρανία όπου μαίνεται ο πόλεμος», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ στους δημοσιογράφους, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) στο νησί Κάπρι.

«Διαφορετικά, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας θα καταστραφεί. Και καμία χώρα δεν θα ήταν σε θέση να πολεμήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι, στα εργοστάσια, χωρίς το Διαδίκτυο», πρόσθεσε.

Η αεράμυνα της Ουκρανίας αποτελεί κεντρικό ζήτημα για τους υπουργούς που συγκεντρώθηκαν στην Ιταλία, μετά την έκκληση που απηύθυνε χθες, Τετάρτη, η Γερμανία σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν το Κίεβο.

«Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουμε αυτό, αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα», δήλωσε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι λυπάται που η «εσωτερική πολιτική» στις Ηνωμένες Πολιτείες καθυστερεί πολυπόθητο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 60,84 δισ. δολ.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ. Πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας (δική μας) ευθύνη και να σταματήσουμε να λέμε “α, οι ΗΠΑ θα το κάνουν”», όπως ανέφερε.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή