Μήνυμα Ουκρανίας προς ΗΠΑ: Κίνδυνος Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου αν ηττηθούμε από τη Ρωσία

Μήνυμα Ουκρανίας προς ΗΠΑ: Κίνδυνος Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου αν ηττηθούμε από τη Ρωσία

«Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα χθες, όχι αύριο, όχι σήμερα», ανέφερε ο Ουκρανός πρωθυπουργός ενόψει της ψηφοφορίας στην Ουάσιγκτον για το «κολλημένο» πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας προειδοποίησε, μιλώντας στο BBC, για «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο αν η χώρα του ηττηθεί από τη Ρωσία», απευθύνοντας παράλληλα δραματική έκκληση προς το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει την πολυπόθητη, πλην «πολυκαιρισμένη», βοήθεια προς το Κίεβο. 

Ο Ντενίς Σμιχάλ εξέφρασε τη «συγκρατημένη αισιοδοξία του» πως οι Αμερικανοί νομοθέτες θα υπερψηφίσουν το αμφιλεγόμενο πακέτο βοήθειας που προβλέπει ενίσχυση 61 δισ. δολαρίων για το Κίεβο. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει επί του συγκεκριμένου πακέτου βοήθειας αυτό το Σάββατο. 

«Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα χθες, όχι αύριο, όχι σήμερα,» διεμήνυσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός από την Ουάσιγκτον. 

«Αν δεν προστατεύσουμε την Ουκρανία, θα καταρρεύσει. Και το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας θα καταστραφεί… Τότε, όλος ο κόσμος θα πρέπει να βρει ένα νέο σύστημα ασφάλειας. Ή θα υπάρξουν πολλές συρράξεις, πολλά τέτοια είδη πολέμων, κάτι που τελικά θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» προειδοποίησε ο ίδιος. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία, διά υψηλού αξιωματούχου της, προειδοποιεί σε δραματικό τόνο για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας ήττας της. 

Πέρυσι, ο ίδιος ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο, θα εισβάλει ακολούθως στην Πολωνία, πυροδοτώντας Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Μήνυμα Ουκρανίας προς ΗΠΑ: Κίνδυνος Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου αν ηττηθούμε από τη Ρωσία-1
Φωτ. αρχείου: REUTERS/Yves Herman

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου σπεύδουν με κάθε ευκαιρία να λοιδορήσουν τέτοιου είδους δηλώσεις ως δυτική κινδυνολογία. Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέρριψε ως «απόλυτες ανοησίες» τους ισχυρισμούς πως η Ρωσία ίσως μια μέρα επιτεθεί στην Ανατολική Ευρώπη. 

Σημειώνεται πως η Ρωσία δεν έχει επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ – όπως η Πολωνία. Οπως προβλέπει η αρχή της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, υπό το Αρθρο 5, η επίθεση εναντίον ενός μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων. 

Στη συνέντευξη της Τετάρτης, ο Σμιχάλ ρωτήθηκε για την πρόσφατη δήλωση του Μάικλ Μακόλ, Ρεπουμπλικανού προέδρου Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, πως μέλη του κόμματός του έχουν «μολυνθεί» από τη ρωσική προπαγάνδα. 

«Πρέπει να κατανοήσουμε πως η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα επηρεάζουν εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλούς ανθρώπους, όπως άλλωστε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουκρανία», τόνισε ο ίδιος. 

Υπενθυμίζεται πως η δεξιά εσωκομματική αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικανών μπλοκάρει εδώ και μήνες το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία. 

Σε δήλωσή του πάντως χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι, αμέσως μόλις ψηφιστεί από το Κογκρέσο, θα υπογράψει το νομοσχέδιο ώστε να γίνει νόμος, προκειμένου «να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο: Στεκόμαστε στο πλευρό των φίλων μας».

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή