Εκκληση Ζελένσκι για δυτική αλληλεγγύη

Εκκληση Ζελένσκι για δυτική αλληλεγγύη

Ζητεί όπλα έναντι του Πούτιν και επικρίνει τον Ολαφ Σολτς για την άρνησή του να προσφέρει πυραύλους Τάουρους

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΕΛΦΟΙ. Την πεποίθησή του ότι ο Πούτιν πρέπει να χάσει τον πόλεμο επανέλαβε στον χαιρετισμό του μέσω βίντεο από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για όπλα και αλληλεγγύη από τη Δύση. «Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη από τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να νικήσουμε τον Πούτιν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος διατήρησης σχέσεων με τη Ρωσία. Το θέμα είναι ότι η Ρωσία μισεί καθετί που βρίσκεται έξω από τα σύνορά της. Για τον Πούτιν δεν υπάρχει Ουκρανία, δεν υπάρχει ουκρανικός λαός. Θέλει να μας εξολοθρεύσει πλήρως», είπε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος, που έκανε ειδική μνεία στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι διαπίστωσαν από πρώτο χέρι, όπως είπε ο Ζελένσκι, τις συνέπειες του τρόμου που προσπαθούν να σκορπίσουν οι Ρώσοι.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι το επιτελείο στρατού στο Κίεβο έχει εκπονήσει σχέδιο νέας αντεπίθεσης, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη για σύγχρονα οπλικά συστήματα. «Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία διαθέτει περισσότερους άνδρες και πιο πολλά όπλα. Η ενωμένη Δύση κατέχει, όμως, υπερσύγχρονα όπλα», είπε ο Ζελένσκι αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτός είναι ο δρόμος για μια ουκρανική νίκη.

Ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε Ρώσο δικτάτορα, ούτε και να επιβραβεύσει τη ρωσική επιθετικότητα παραχωρώντας τμήμα της Ουκρανίας. «Εχουμε εδώ να κάνουμε με τον Πούτιν. Τον άνθρωπο που καταστρατήγησε κάθε του δέσμευση και υπόσχεση. Δεν μπορούμε να του έχουμε εμπιστοσύνη», είπε ο Ζελένσκι.

Δηλώνει πρόθυμος να συναντηθεί με τον Τραμπ – Στροφή του Κιέβου σε κινεζικά drones, που αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικά από τα αμερικανικά.

«Παρότι η ιδέα ενός “παγωμένου”, στατικού πολέμου συγκινεί ορισμένους Δυτικούς που σκέφτονται ότι κατάφεραν να επιβραδύνουν τη σύρραξη. Να γνωρίζουν ότι αυτό θα δώσει μόνο την ευκαιρία στη Ρωσία να αναπληρώσει τα αποθέματα πυραύλων, υλικού και drones, διορθώνοντας όλα τα σφάλματα που διέπραξε στην αρχή. Είναι σαν το διάλειμμα στο σινεμά, αλλά εδώ δεν είναι κινηματογράφος, είναι η πραγματικότητα», είπε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και στους δισταγμούς του Βερολίνου να εξοπλίσει το Κίεβο με γερμανικούς πυραύλους Τάουρους. Ο Ουκρανός πρόεδρος απέδωσε την άρνηση του Σολτς να προσφέρει τους πυραύλους στον φόβο του γερμανικού επιτελείου ότι η χώρα θα παραμείνει αφύλακτη χωρίς το ισχυρότερο οπλικό της σύστημα.

Στα σχέδια του επίδοξου υποψηφίου προέδρου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ για ειρήνευση στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Ζελένσκι. Ερωτηθείς ο πρόεδρος από την εφημερίδα ποιο ρόλο έπαιξε ο Τραμπ στην καταψήφιση κρίσιμου πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία και στην ενίσχυση του αντι-ουκρανικού αισθήματος μεταξύ των Αμερικανών συντηρητικών, ο Ζελένσκι είπε: «Εκφράσαμε επανειλημμένως την επιθυμία μας ο Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Ουκρανία, προκειμένου να αποκτήσει σαφή άποψη και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Είμαι πάντα έτοιμος να συναντηθώ μαζί του». Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε, όμως, λέγοντας: «Αν το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ αφορά την παράδοση ουκρανικών εδαφών, είναι πολύ πρωτόγονο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές, δεν μπορούμε να αστειευόμαστε, ούτε και να ρισκάρουμε», είπε ο Ζελένσκι στη γερμανική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας μεγάλης ρωσικής επίθεσης με στόχο το Χάρκοβο. «Τις πρώτες ημέρες της εισβολής ο Πούτιν στόχευε να καταλάβει το Χάρκοβο, εξαιτίας της συμβολικής αξίας που έχει γι’ αυτόν. Η πόλη είναι μία από τις πρωτεύουσες της Ουκρανίας και έχει έτσι μεγάλη συμβολική σημασία», λέει ο Ζελένσκι. Στο μεταξύ, παράπονα εκφράζουν Ουκρανοί στρατιωτικοί για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών drones που έχουν αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με αναφορές, τα αμερικανικά αεροσκάφη είναι εύθραυστα και ευάλωτα στα ρωσικά ηλεκτρονικά αντίμετρα, το βεληνεκές τους είναι επίσης μικρότερο από το δηλωθέν και δεν μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες βόμβες. Το ουκρανικό επιτελείο αγόρασε πρόσφατα χιλιάδες φθηνά κινεζικά drones, που αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή