ΟΗΕ: Απόψε η ψηφοφορία στο Σ.Α. για ένταξη της Παλαιστίνης

ΟΗΕ: Απόψε η ψηφοφορία στο Σ.Α. για ένταξη της Παλαιστίνης

Το αίτημα για ένταξη αναμένεται ότι θα μπλοκαριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του Οργανισμού θα διεξαχθεί σήμερα, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης οποιουδήποτε κράτους στον ΟΗΕ, απαιτείται κατ’ αρχάς θετική εισήγηση του Σ.Α. (χρειάζονται τουλάχιστον εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη) και κατόπιν έγκρισή της με πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Γενική Συνέλευση.

Το αίτημα αναμένεται ότι θα μπλοκαριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον σύμμαχο του Ισραήλ, επειδή εάν γινόταν δεκτό θα σήμαινε επί της ουσίας αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Το 15μελές Συμβούλιο αρχικά σκόπευε να προχωρήσει σε ψηφοφορία αύριο, Παρασκευή. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η διαδικασία ορίστηκε για τις 17.00 σήμερα, ώρα Νέας Υόρκης (μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας).

Οι Παλαιστίνιοι κίνησαν ξανά αυτόν τον μήνα τη διαδικασία ένταξής τους στον οργανισμό ως πλήρους κράτους-μέλους, επικαλούμενοι τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που πλέον διαρκούν πάνω από μισό χρόνο. Επικαλέστηκαν επίσης τη συνεχιζόμενη επέκταση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, παρότι θεωρούνται παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Τον Νοέμβριο του 2012 η Παλαιστίνη εξασφάλισε με ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης, «καθεστώς κράτους-μη μέλους παρατηρητή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή