Ρωσία: «Κλειδωμένα στο συρτάρι» τα διαβατήρια αξιωματούχων με πρόσβαση σε κρατικά μυστικά

Ρωσία: «Κλειδωμένα στο συρτάρι» τα διαβατήρια αξιωματούχων με πρόσβαση σε κρατικά μυστικά

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας πιέζει το προσωπικό των υπουργείων να μη φεύγει από τη χώρα, ακόμα και για ταξίδια σε «φιλικά» κράτη, που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μόσχα θέτει περιορισμούς στα ταξίδια αξιωματούχων στο εξωτερικό, υπό τον φόβο ότι δυτικές χώρες μπορεί να επιχειρήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κρατικά μυστικά της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) πιέζει το προσωπικό των υπουργείων να μην εγκαταλείπουν καθόλου τη χώρα, ούτε και αν έχουν προορισμό «φιλικά» κράτη, που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οπως αναφέρει το Reuters, ήδη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε απαγορευθεί σε όσους έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες να φύγουν από τη Ρωσία, ενώ παρόμοιους αυστηρούς ταξιδιωτικούς κανόνες για όσους έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, έχουν θεσπίσει και μεγάλες χώρες της Δύσης.

Οι νέοι κανόνες που επιβάλλει η Μόσχα διαφέρουν ανάλογα τον κρατικό φορέα που αφορούν, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

«Δεν μπορούν να πάνε πουθενά, ούτε καν στο Ουζμπεκιστάν ή στη Λευκορωσία για τις διακοπές του Μαΐου», ανέφερε μια πηγή. «Μπορούν μόνο αν έχουν άδεια», προσθέτει.

Οι Αρχές φοβούνται ότι Ρώσοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να παγιδευτούν στο εξωτερικό και να εξαναγκαστούν να αποκαλύψουν μυστικά που επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ανησυχούν επίσης ότι θα μπορούσαν απλώς συλληφθούν και στη συνέχεια να τους προσφερθεί μια συμφωνία για να αποκαλύψουν τα μυστικά. Αλλη πηγή ανέφερε στο Reuters ότι οι κανόνες ποικίλλουν ανάλογα με τη διαβάθμιση των επιπέδων ασφαλείας, καθώς η πρόσβαση στις πλέον απόρρητες πληροφορίες μειώνει τις διαθέσιμες ταξιδιωτικές επιλογές.

Μια πηγή στο κοινοβούλιο δήλωσε ότι το προσωπικό της Κρατικής Δούμας απαγορεύεται να ταξιδεύει στο εξωτερικό. «Δεν μπορώ να πάω ούτε στο Μινσκ», δήλωσε μία πηγή.

Για τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών, της FSB και της εθνικής φρουράς Rosgvardiya, υπάρχουν μόνο 14 επιλογές διακοπών στο εξωτερικό, δήλωσε αξιωματούχος. Η πλειονότητα αφορά πρώην σοβιετικά κράτη, ενώ περιλαμβάνονται επίσης η Κούβα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάλληλος κρατικής εταιρείας δήλωσε στο Reuters ότι τα διαβατήρια του προσωπικού που έχει πρόσβαση σε κρατικά μυστικά, είναι κλειδωμένα σε ειδικό τμήμα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT