Microsoft: Ηδη «τρέχουν» ρωσικές εκστρατείες επιρροής για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Microsoft: Ηδη «τρέχουν» ρωσικές εκστρατείες επιρροής για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Microsoft, λογαριασμοί που συνδέονται με τη Ρωσία διακινούσαν διχαστικό περιεχόμενο με αποδέκτη το αμερικανικό κοινό, επικρίνοντας μεταξύ άλλων την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες με στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες 45 ημέρες, διαπιστώνει η Microsoft.

Σε έκθεση που εξέδωσε την Τετάρτη ο τεχνολογικός κολοσσός, σημειώνεται οι εν λόγω εκστρατείες κινούνται με βραδύτερους ρυθμούς, απ’ ό,τι είχε παρατηρηθεί στις προηγούμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Microsoft, λογαριασμοί που συνδέονται με τη Ρωσία διακινούσαν διχαστικό περιεχόμενο με αποδέκτη το αμερικανικό κοινό, επικρίνοντας μεταξύ άλλων την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

«Τα μηνύματα σχετικά με την Ουκρανία, μέσω παραδοσιακών ΜΜΕ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έλαβαν ώθηση τους τελευταίους δύο μήνες, σε ένα μείγμα κρυφών και φανερών εκστρατειών επιρροής», δήλωσε η Microsoft.

Πρόσθεσε πως παρατηρείται πιο αργή δραστηριότητα σε σχέση με προηγούμενες εκλογές, ωστόσο, αυτό «μπορεί να είναι μόνο η αρχή», όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για να σχολιάσει την έκθεση, αλλά το Κρεμλίνο είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι δεν θα αναμειχθεί στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Τότε, η Μόσχα είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι οργάνωσε εκστρατείες επιρροής για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016 και το 2020.

Αν και στο επίκεντρο των ανησυχιών στις ΗΠΑ βρίσκεται το ενδεχόμενο κακόβουλης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την άσκηση εκλογικής επιρροής, οι ερευνητές της Microsoft διαπιστώνουν ότι οι απλές πλαστογραφήσεις είναι πιο συχνές από τα deepfakes.

«Η παραγωγή απλού υλικού και όχι η περίπλοκη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο», σημειώνουν.  

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή