ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες για εκστρατεία επιρροής υπέρ του Κρεμλίνου

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες για εκστρατεία επιρροής υπέρ του Κρεμλίνου

Την επιβολή κυρώσεων σε δύο φυσικά πρόσωπα και δύο εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστήριξαν εκστρατείες παραπληροφόρησης για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιβολή κυρώσεων σε δύο φυσικά πρόσωπα και δύο εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστήριξαν εκστρατείες παραπληροφόρησης για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι κυρώσεις αφορούν την παροχή υπηρεσιών στο Κρεμλίνο σε σχέση με μια κακόβουλη εκστρατείας επιρροής στο εξωτερικό, στην οποία περιλαμβάνεται η απόπειρα των εταιρειών να παρουσιαστούν ως νόμιμα μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, τα φυσικά πρόσωπα δημιούργησαν ένα δίκτυο με περισσότερους από 60 ιστότοπους, παριστάνοντας νόμιμες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και χρησιμοποιώντας παραπλανητικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αμερικανικές κυρώσεις αφορούν συγκεκριμένα την εταιρεία Social Design Agency με έδρα τη Μόσχα και τον ιδρυτή της Ilya Andreevich Gambashidze, καθώς και την εταιρεία Company Group Structura με έδρα τη Ρωσία και τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδιοκτήτη της Nikolai Aleksandrovich Tupikin.

Με βάση τις κυρώσεις, «παγώνει» κάθε περιουσιακό στοιχείο τους στις ΗΠΑ, ενώ απαγορεύεται στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί τους. Οσοι προχωρούν σε συναλλαγές με τις εν λόγω εταιρείες και φυσικά πρόσωπα κινδυνεύουν επίσης να υποστούν κυρώσεις.

«Δεσμευόμαστε να αποκαλύψουμε τις εκτεταμένες εκστρατείες εξαπάτησης της Ρωσίας που κατευθύνονται από την κυβέρνηση, οι οποίες αποσκοπούν στην παραπλάνηση των ψηφοφόρων και στην υπονόμευση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών Μπράιαν Νέλσον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους, παραμένουν σταθερές στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αρχών και της αξιοπιστίας των εκλογών μας», συμπληρώνει και προσθέτει πως «ο απώτερος στόχος του Κρεμλίνου με αυτές τις εκστρατείες επιρροής είναι η υπονόμευση των δημοκρατιών. Προσπάθειες όπως αυτές, έχουν στόχο να σπείρουν τη δυσπιστία προς τον ελεύθερο και ανεξάρτητο Τύπο και να φιμώσουν την εύλογη κριτική με έναν κατακλυσμό ψευδών πληροφοριών».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή