Γκουτέρες: Περιορισμένη πρόοδος από τις δεσμεύσεις του Ισραήλ για τη Γάζα

Γκουτέρες: Περιορισμένη πρόοδος από τις δεσμεύσεις του Ισραήλ για τη Γάζα

«Προκειμένου να αποτρέψουμε τον επικείμενο λιμό αλλά και θανάτους από ασθένειες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, απαιτείται ένα τεράστιο άλμα στην παροχή βοήθειας», είπε από το Συμβούλιο Ασφαλείας ο επικεφαλής του ΟΗΕ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «περιορισμένο και ορισμένες φορές μηδενικό αντίκτυπο», αναφορικά με τις δεσμεύσεις του Ισραήλ για την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, έκανε λόγο την Πέμπτη ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πιέζοντας για την επίτευξη ουσιαστικής και μετρήσιμης προόδου.

«Προκειμένου να αποτρέψουμε τον επικείμενο λιμό αλλά και θανάτους από ασθένειες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, απαιτείται ένα τεράστιο άλμα στην παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Τα τρόφιμα είναι απαραίτητα, το ίδιο και το καθαρό νερό, η αποχέτευση και η υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε από το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΟΗΕ διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για τα εμπόδια στην παροχή και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Πρόσφατα, το Ισραήλ άνοιξε εκ νέου το πέρασμα Ερέζ στη βόρεια Γάζα, επιτρέποντας προσωρινά τη χρήση του λιμανιού της Ασντόντ, στο νότιο τμήμα της χώρας. Είχαν προηγηθεί πιέσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απαίτησε τη λήψη μέτρων, τονίζοντας πως, σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσαν να τεθούν όροι στην αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ.

«Η φαινομενική πρόοδος σε έναν τομέα συχνά ακυρώνεται από καθυστερήσεις και περιορισμούς σε άλλους τομείς», δήλωσε ο Γκουτέρες, ξεκαθαρίζοντας πως «αν και οι ισραηλινές Αρχές έχουν επιτρέψει τη διέλευση περισσότερων φορτηγών, οι άδειες αυτές συχνά χορηγούνται πολύ αργά μέσα στην ημέρα», με αποτέλεσμα, «να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν οι παραδόσεις». «Ετσι, ο αντίκτυπος είναι περιορισμένος και μερικές φορές μηδενικός», πρόσθεσε.

Οπως ανέφερε, τρεις αυτοκινητοπομπές του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, συνολικά 25 φορτηγά, είχαν άδεια να χρησιμοποιήσουν το πέρασμα του Ερέζ στις 14, 15 και 16 Απριλίου. Ωστόσο, αν και οι ώρες λειτουργίας των διαβάσεων Κερέμ Σαλόμ και Νιτζάνα είχαν επεκταθεί από το Ισραήλ, δεν ίσχυε το ίδιο και για τον παλαιστινιακό θύλακο.

Τα Ηνωμένα Εθνη και οι ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις δυνατές οδούς και διαβάσεις προς και από κάθε σημείο της Γάζας και απαιτούν πλήρη διευκόλυνση των επιχειρήσεων αυτών από το Ισραήλ, καθώς «και την άμεση επικοινωνία μεταξύ των ανθρωπιστών και των υπευθύνων του ισραηλινού στρατού», δήλωσε ακόμα ο Γκουτέρες.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι υπήρξε «κάποια μετρήσιμη πρόοδος», αναφορικά με τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα. «Οι συνθήκες στη Γάζα συνεχίζουν να είναι τραγικές και πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν περισσότερα. Η κρίση που βλέπουμε απαιτεί ταχεία επέκταση αυτών των προσπαθειών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή