Κρίσιμη ημέρα για Ουκρανία και Μάικ Τζόνσον – Σπεύδουν να ενισχύσουν το Κίεβο ΗΠΑ–Ε.Ε.

Κρίσιμη ημέρα για Ουκρανία και Μάικ Τζόνσον – Σπεύδουν να ενισχύσουν το Κίεβο ΗΠΑ–Ε.Ε.

Αύριο Σάββατο αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων η κρίσιμη ψηφοφορία για το νέο πακέτο αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία, εν μέσω φόβων για μεγάλης έκτασης ρωσική επίθεση τους επόμενους μήνες.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνονται οι προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, εν μέσω φόβων για μεγάλης έκτασης ρωσική επίθεση τους επόμενους μήνες. Αύριο Σάββατο αναμένεται να γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων για την έγκριση νέου πακέτου αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο, συνολικού ύψους περί τα 61 δισ. δολάρια. Ο δρόμος για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας άνοιξε από τη στιγμή που ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος του σώματος, Μάικ Τζόνσον, «έσπασε» το ενιαίο πακέτο βοήθειας που προωθούσε η κυβέρνηση Μπάιντεν για Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν σε τρία ξεχωριστά νομοσχέδια, ευελπιστώντας ότι θα καταπραΰνει τις έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματός του.

Η ψηφοφορία στην αμερικανική Βουλή για το πακέτο 61 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο θα κρίνει και το μέλλον του προέδρου του σώματος.

Αναλυτές θεωρούν ότι στην αυριανή ψηφοφορία ο Τζόνσον διακινδυνεύει το αξίωμά του, δεδομένου ότι η δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, που πρόσκειται στον Ντόναλντ Τραμπ και ρέπει προς τον απομονωτισμό στην εξωτερική πολιτική, δεν βλέπει με καλό μάτι τη βοήθεια στην Ουκρανία. Πάντως, ο Τζόνσον μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των Δημοκρατικών. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να ψηφίσει το νομοσχέδιο, όπως και τα άλλα δύο που θα ακολουθήσουν, το συντομότερο δυνατό, λέγοντας: «Θα υπογράψω τον νόμο αμέσως για να στείλω σε όλο τον κόσμο το μήνυμα: στεκόμαστε στο πλευρό των φίλων μας και δεν θα αφήσουμε το Ιράν και τη Ρωσία να νικήσουν».

Σχολιάζοντας την επικείμενη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ενίσχυση της αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι δεν θα αλλάξει τη μεγάλη εικόνα του πολέμου. «Ολοι οι ειδικοί και λιγότερο ειδικοί μπορούν να δουν πλέον με γυμνό μάτι την κατάσταση στο μέτωπο, που δεν είναι ευνοϊκή για την ουκρανική πλευρά, επομένως αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Επείγει κατά το G7

Την αίσθηση του επείγοντος για τη θωράκιση της Ουκρανίας μοιράστηκαν και οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του G7, που άρχισε τις εργασίες της στο Κάπρι της Ιταλίας. «Είναι ώρα όλοι μας να μεγιστοποιήσουμε τις προσπάθειες για να αποκτήσει η Ουκρανία αυτά που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει να αμύνεται έναντι της ρωσικής επίθεσης», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, έπειτα από συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, προσκεκλημένο στη σύνοδο. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι «αν αφήσουμε τον Πούτιν να προχωρήσει ατιμώρητος, γνωρίζουμε ότι δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία και μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια ότι η επιθετικότητά του θα συνεχιστεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο προεδρεύων της συνόδου και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, υπογράμμισε την κρισιμότητα της συγκυρίας, δηλώνοντας ότι «αν η Ουκρανία ηττηθεί, τότε ο Πούτιν δεν θα καθίσει ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επίσης προσκεκλημένος στη σύνοδο του Κάπρι, κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν στην Ουκρανία τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια σε συστήματα αεράμυνας και κατά κύριο λόγο σε πυραύλους Patriot, θεωρώντας ότι θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη θωράκιση της χώρας έναντι των εντεινόμενων ρωσικών επιθέσεων.

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητούν οι υπουργοί του G7 είναι και η χρησιμοποίηση «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, ύψους 300 δισ. δολαρίων, εν είδει εγγυήσεων για την παροχή δανείων στην Ουκρανία. Αυτό αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η Ε.Ε. θα συζητήσει επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τα επιτόκια των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη στήριξη της Ουκρανίας.

RUSSIA, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή