Θυμηδία και αντιδράσεις για τις δηλώσεις Μπάιντεν πως έφαγαν τον θείο του… κανίβαλοι

Θυμηδία και αντιδράσεις για τις δηλώσεις Μπάιντεν πως έφαγαν τον θείο του… κανίβαλοι

«Υπάρχουν 79.000 αγνοούμενοι Αμερικανοί στρατιώτες του Β' ΠΠ. Τι υπονοεί ο Μπάιντεν; Ότι όσοι δεν βρέθηκαν ποτέ, φαγώθηκαν;»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν πως πιθανώς ο θείος του φαγώθηκε από κανίβαλους στην Παπούα Νέα Γουινέα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκάλεσε θυμηδία, αλλά και επικρίσεις από τους πολίτες του νησιωτικού αυτού κράτους της Ωκεανίας. 

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Πίτσμπουργκ, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για τον θείο του, τον ανθυπολοχαγό Αμπρόζ Τζ. Φίνεγκαν Τζούνιορ, ο οποίος ήταν πιλότος μονοκινητήριων αναγνωριστικών αεροσκαφών στον πόλεμο. Όπως είπε, το αεροπλάνο «του θείου Μπόσι καταρρίφθηκε στη Νέα Γουινέα. Ποτέ δεν βρήκαν το πτώμα του γιατί υπήρχαν πολλοί κανίβαλοι σε εκείνο το μέρος της Νέας Γουινέας».

Τα επίσημα πολεμικά αρχεία αναφέρουν πως ο Φίνεγκαν σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά από τεχνική βλάβη, χωρίς πάντως να κάνουν λόγο για κανιβαλισμό ή κατάρριψη αεροσκάφους. 

«Ανυπόστατοι και ξεκαρδιστικοί ισχυρισμοί»

Όταν πληροφορήθηκαν τις δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν, αναλυτές στην Παπούα Νέα Γουινέα έκαναν λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς και ανεπαρκή γνώση, και μάλιστα σε μια συγκυρία κατά την οποία οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη χώρα, έναντι της κινεζικής επιρροής στην περιοχή του Ειρηνικού. 

«Η κοινότητα των Μελανησίων, στην οποία ανήκει η Παπούα Νέα Γουινέα, είναι ένας πολύ υπερήφανος λαός» σημείωσε ο Μάικλ Καμπούνι, λέκτορας πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Παπούα Νέας Γουινέας. «Και θα έβρισκαν αυτού του είδους την προκατάληψη πολύ προσβλητική. Όχι επειδή κάποιος λέει ‘α, υπήρχε κανιβαλισμός στην Παπούα Νέα Γουινέα’ – ναι, το ξέρουμε αυτό, είναι γεγονός. Αλλά το να το βγάζεις εκτός πλαισίου υπαινισσόμενος πως ο θείος πήδηξε από το αεροπλάνο και κάπως έγινε γεύμα, είναι απαράδεκτο». 

Άλλοι απλώς βρήκαν διασκεδαστικά τα σχόλια Μπάιντεν: «Δεν έχω λόγια», ανέφερε ο Άλαν Μπερντ, κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Σεπίκ που προσφάτως έγινε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την πρωθυπουργία. «Δεν νιώθω προσβεβλημένος. Είναι πραγματικά ξεκαρδιστικό. Είμαι σίγουρος πως όταν ο Μπάιντεν ήταν παιδί, αυτά άκουγε από τους γονείς του. Και προφανώς του εντυπώθηκαν για μια ζωή». 

Ο κανιβαλισμός ήταν μια πρακτική που ασκείτο στο παρελθόν σε κάποιες κοινότητες και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Όπως εξηγεί ο Καμπούνι, κάποιοι συνήθιζαν να τρώνε τον νεκρό συγγενή από σεβασμό, ώστε να αποτρέψουν την αποσύνθεση του πτώματός του.

«Υπήρχαν συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν έτρωγαν απλώς έναν λευκό που έπεσε από τον ουρανό» λέει ο ίδιος, προσθέτοντας πως περίπου 79.000 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν αγνοούμενοι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αγνοούνται από τη νοτιοανατολική Ασία μέχρι την κορεατική χερσόνησο και την Ευρώπη. Τι υπονοεί ο Μπάιντεν; Ότι και οι 79.000 που δεν βρέθηκαν ποτέ φαγώθηκαν;» 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή