Κροατία: «Ο πρόεδρος Μιλάνοβιτς δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός»

Κροατία: «Ο πρόεδρος Μιλάνοβιτς δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός»

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε εγκαίρως ότι μπορούσε να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά θα έπρεπε προηγουμένως να παραιτηθεί από το αξίωμα. Τώρα, τελείωσε», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Κροατίας και ντε φάκτο υποψήφιος για την πρωθυπουργία, αφού συμμετείχε στην εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές με αυτήν την ιδιότητα, Ζόραν Μιλάνοβιτς, δεν μπορεί να αναλάβει επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης, προειδοποίησε την Παρασκευή το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μίροσλαβ Σεπάροβιτς, είπε ότι «όλοι θα πρέπει να σεβαστούν το Σύνταγμα και τον νόμο».

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε εγκαίρως ότι μπορούσε να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά θα έπρεπε προηγουμένως να παραιτηθεί από το αξίωμα. Τώρα, τελείωσε. Δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός», τόνισε.

Ο σοσιαλδημοκράτης Μιλάνοβιτς, που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός μεταξύ 2011-16, έκανε την έκπληξη στα μέσα Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία με το κόμμα του, το SDP.

Οι δικαστές τον προειδοποίησαν ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, με βάση το Σύνταγμα και τον προέτρεψαν, αν ήθελε οπωσδήποτε να συμμετάσχει στις εκλογές αυτές, να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Ο Μιλάνοβιτς δεν το έκανε, αλλά συνέχισε την εκστρατεία του απέναντι στον «αιώνιο» πολιτικό του αντίπαλο, τον απερχόμενο, συντηρητικό πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης, κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία: το HDZ του Πλένκοβιτς κερδίζει 61 από τις 151 έδρες στο Κοινοβούλιο, το SDP του Μιλάνοβιτς 42. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η εθνικιστική δεξιά, το Πατριωτικό Κίνημα (DP) που εκλέγει 14 βουλευτές.

Εχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά δεν φαίνεται να καρποφορούν. Ενα ενδεχόμενο που συζητείται τις τελευταίες ώρες είναι η πιθανότητα σύναψης συμμαχίας με επίκεντρο το SDP, που θα έφτανε τις 76 έδρες στο Κοινοβούλιο με τη στήριξη των κομμάτων της Αριστεράς, των μειονοτήτων και των υπερσυντηρητικών του Most, που παλαιότερα συμμετείχε στην κυβέρνηση του HDZ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT