Ιλάρια Σάλις: Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα που κρατείται στην Ουγγαρία

Ιλάρια Σάλις: Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα που κρατείται στην Ουγγαρία

Η υπόθεση της Σάλις θεωρείται πολιτικά ευαίσθητη στην Ιταλία, λόγω των μακροχρόνιων σχέσεων μεταξύ της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του Ούγγρου ομολόγου της, Βίκτορ Ορμπαν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποψήφια στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα είναι η Ιταλίδα ακτιβίστρια Ιλάρια Σάλις, η οποία κρατείται σε φυλακές της Ουγγαρίας από τον Φεβρουάριο του 2023.

Η υποψηφιότητα της 39χρονης εκπαιδευτικού ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τη Συμμαχία Αριστερών και Πρασίνων, σε συμφωνία με τον πατέρα της Ρομπέρτο, ο οποίος πραγματοποιεί εκστρατεία για την απελευθέρωσή της.

«Θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια μιας Ευρωπαίας πολίτη απέναντι στην αδράνεια των ιταλικών Αρχών», δήλωσε ο Αντζελο Μπονέλι, εκ των επικεφαλής της συμμαχίας Πρασίνων και Αριστεράς, η οποία συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 4%, στις δημοσκοπήσεις.

Η υπόθεση της Σάλις θεωρείται πολιτικά ευαίσθητη στην Ιταλία, λόγω των μακροχρόνιων δεσμών μεταξύ της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του Ούγγρου ομολόγου της, Βίκτορ Ορμπαν. Μάλιστα, η Μελόνι έθεσε την υπόθεση της Σάλις υπόψη του Ορμπάν, ζητώντας την επίσπευση της δίκης.

Η μεταχείριση της Ιταλίδας από τις ουγγρικές Αρχές βρέθηκε στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ το προηγούμενο διάστημα, μετά τη δημοσιοποίηση εικόνων που την έδειχναν να οδηγείται σε δικαστική αίθουσα με δεμένα τα πόδια και τα χέρια της και μια αλυσίδα γύρω από τη μέση της.

Ιλάρια Σάλις: Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα που κρατείται στην Ουγγαρία-1
REUTERS/Bernadett Szabo

Οι εισαγγελικές Αρχές ζητούν την επιβολή ποινής φυλάκισης 11 ετών στη Σάλις, για τον φερόμενο ρόλο της σε επίθεση εναντίον δύο ανδρών και την πρόκληση σωματικών βλαβών. Η ίδια έχει δηλώσει πως είναι αθώα.

Τα θύματα γιόρταζαν την Ημέρα της Τιμής της 11ης Φεβρουαρίου, επέτειος των οπαδών του ναζισμού στη μνήμη της θνησιγενούς αντεπίθεσης των γερμανικών δυνάμεων, την ημέρα εκείνη του 1945.

Σε περίπτωση που εκλεγεί ευρωβουλευτής, η Σάλις θα δικαιούται ισχυρή νομική ασυλία, παρόλο που οι κατηγορίες σε βάρος της αφορούν αδικήματα που διαπράχθηκαν σε προγενέστερο χρόνο.

«Σύμφωνα με το νόμο, αν η Σάλις εκλεγεί θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ώστε να μπορέσει να πάρει τη θέση της στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Μάρκο Μπορατσέτι, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή