Κλιμακώνεται ο τεχνολογικός πόλεμος

Κλιμακώνεται ο τεχνολογικός πόλεμος

Η Apple αποσύρει τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το ψηφιακό της κατάστημα App Store στην Κίνα, ύστερα από απαίτηση του Πεκίνου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας Apple ανακοίνωσε την Παρασκευή πως αποσύρει τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το ψηφιακό της κατάστημα App Store στην Κίνα, σε μια κλιμάκωση του τεχνολογικού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες. Η κατασκευάστρια του iPhone δήλωσε πως η ρυθμιστική αρχή του κινεζικού Ιντερνετ, η διοίκηση κυβερνοχώρου, ήταν εκείνη που ζήτησε την απόσυρση του WhatsApp και του Threads από το App Store λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Η Apple εξήγησε πως δεν είχε άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί. «Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τους νόμους των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, ακόμη κι αν διαφωνούμε με αυτές».

Ενα πρόσωπο που ρωτήθηκε σχετικά με το ζήτημα, απάντησε πως η κινεζική κυβέρνηση εντόπισε στις δύο εφαρμογές περιεχόμενο που έπληττε τον πρόεδρο της χώρας και γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και παραβίαζε τους νόμους της χώρας σχετικά με την κυβερνοασφάλεια. Το ίδιο πρόσωπο αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Αρκετές άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων παγκόσμιας εμβέλειας έχουν επίσης αποσυρθεί από το κινεζικό Apple App Store, συμπεριλαμβανομένου του Signal, με έδρα τις ΗΠΑ και του διάσημου Telegram, που έχει κατασκευαστεί στη Ρωσία και εδρεύει στο Ντουμπάι.

Οι πρόσφατες μονομερείς ενέργειες σπρώχνουν την Apple και τη Meta να εμπλακούν σε έναν διαρκώς εντεινόμενο «καβγά» ανάμεσα στα τεχνολογικά μεγαθήρια της Κίνας και των ΗΠΑ. Αλλωστε, τη στιγμή αυτή, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων προετοιμάζει ένα ψήφισμα που θα μπορούσε να εξαναγκάσει την κινεζική εταιρεία ByteDance είτε να πουλήσει τη δημοφιλή πλατφόρμα TikTok είτε να την αποσύρει από την αμερικανική αγορά. Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές έχουν υποστηρίξει πως το εν λόγω μέσο αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας των δεσμών του με την Κίνα. Από τη μεριά τους, αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης έχουν καταδικάσει με σκληρά λόγια τον εξαναγκασμό πώλησης του TikTok.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε επίσης προσφάτως να περιορίσει την πρόσβαση του Πεκίνου σε προηγμένες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο, καθώς και να επεκτείνει τον έλεγχο στα αμερικανικά δολάρια που χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη τέτοιου είδους τεχνολογίας εντός των κινεζικών συνόρων.

Από την πλευρά της η Κίνα έχει εδώ και καιρό μπλοκάρει τη χρήση αμερικανικών ιστότοπων όπως το Facebook και το Instagram από τους πολίτες της, χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο σύστημα με την ονομασία το Μεγάλο Τείχος Προστασίας (The Great Firewall).

Αν και το WhatsApp, μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ανταλλαγής ιδιωτικών μηνυμάτων, και το Threads, μία εφαρμογή ψηφιακού δημοσίου διαλόγου όμοια με την πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ήταν νόμιμα στη χώρα, εντούτοις η χρήση τους ήταν περιορισμένη. Και οι δύο θεωρούνται «εφαρμογές νάνοι» μπροστά στο πανίσχυρο WeChat, της κινεζικής εταιρείας Tencent, στο οποίο οι χρήστες μπορούν να κάνουν τα ίδια (και ακόμα περισσότερα).

Ενδεικτικά, το WhatsApp το έχουν κατεβάσει 15 εκατ. φορές σε iPhone από τότε που κυκλοφόρησε το 2017, ενώ το Threads αριθμεί 470.000 χρήστες, σύμφωνα με την υπηρεσία Appfigures.

Στις ΗΠΑ το κίνημα εναντίον του TikTok γιγαντώνεται τις τελευταίες ημέρες, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον να φέρνει το νομοσχέδιο το οποίο πιθανώς θα αναγκάζει την ByteDance να το πουλήσει, παράλληλα με άλλους νόμους που θα αφορούν την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία, στο Ισραήλ και στην Ταϊβάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή