Η Κομισιόν «ξεκλειδώνει» το App Store

Η Κομισιόν «ξεκλειδώνει» το App Store

Πλέον διαθέτει τα κατάλληλα όπλα σε επίπεδο ρυθμιστικής ισχύος για να ανοίξει το ψηφιακό κατάστημα της Apple

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσοστό επιτυχίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι της Apple βελτιώνεται. Επειτα από χρόνια πιέσεων ώστε ο τεχνολογικός γίγαντας των 2,6 τρισ. δολαρίων να πληρώσει περισσότερους φόρους και να ανοίξει το ψηφιακό του κατάστημα, App Store, οι Βρυξέλλες έχουν πλέον το οπλοστάσιο σε επίπεδο ρυθμιστικής ισχύος για να επιβάλουν αλλαγές. Η Apple ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιτρέψει στις υπηρεσίες ροής μουσικής να συνδέουν τους χρήστες της εφαρμογής με άλλους τρόπους αγοράς περιεχομένου, όπως η διάθεση του e-mail, ώστε να δοθεί ένας σύνδεσμος για λήψεις ιστοτόπων.

Η αλλαγή είναι η απάντηση σε πρόστιμo που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. τον Μάρτιο για υπόθεση μονοπωλίου το 2019 και κατόπιν καταγγελιών της πλατφόρμας Spotify ότι το App Store χρεώνει προμήθεια 30% σε όσους παρέχουν ροή μουσικής και τους αποτρέπει από το να ενημερώνουν την πελατεία τους και για άλλες μεθόδους πληρωμής. Η συγκεκριμένη κίνηση του κλάδου είναι ένα βήμα προς τον στόχο της Ε.Ε. να πείσει τον κολοσσό, που διοικεί ο Τιμ Κουκ, να ανοίξει ευρύτερα το λογισμικό του iPhone. Η Apple πρότεινε διαφορετικές τροποποιήσεις, αν και οι επί μακρόν καταγγέλλοντες, όπως η Spotify, διατείνονται ότι στην ουσία λίγα έχουν αλλάξει.

Δύο νέες εξελίξεις υποδηλώνουν ότι οι διορθωτικές κινήσεις σε βάθος ενδέχεται να μην ανατρέπουν πλέον όλο το οικοδόμημα. Πρώτα είναι ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές της Ευρώπης, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, υποχρεώνοντας τον όμιλο της Apple και τους ομολόγους της να παρέχουν στο καταναλωτικό κοινό περισσότερες εναλλακτικές εξωτερικές υπηρεσίες. Ως εκ τούτου οι Βρυξέλλες διαθέτουν πια ένα υγιέστερο νομοθετικό εργαλείο για τη χαλιναγώγηση του Τιμ Κουκ σε συνδυασμό με την απειλή βαρέων προστίμων για μη συμμόρφωση. Είναι μια περισσότερο πολυεπίπεδη προσέγγιση από τις προηγούμενες προσπάθειες της βετεράνου στο πεδίο του ανταγωνισμού, επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία στηριζόταν στο δίκαιο του ανταγωνισμού και στη φορολογική πολιτική.

Ακόμη μία αλλαγή αφορά την πρόσφατη αντιμονοπωλιακή αγωγή των ΗΠΑ κατά της Apple, η οποία στοχεύει επίσης στις λειτουργίες του App Store. Οι Αρχές της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, τουλάχιστον προς το παρόν, έχουν έναν κοινό στόχο, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ουάσιγκτον είχαν εκλάβει τις εκστρατείες της Βεστάγκερ ως επιθέσεις εναντίον τους. Ως αποτέλεσμα, οι Βρυξέλλες μπορεί να εξασφαλίσουν πιο πολλά από όσα έχει βάλει μέχρι στιγμής η Apple στο τραπέζι. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η δυνατότητα διανομής λογισμικού από τους δημιουργούς του σε χρήστες εκτός App Store και η αλλαγή στον τρόπο είσπραξης τελών. Αυτό πιθανόν θα επηρέαζε τις πωλήσεις του iPhone, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 58% των εσόδων της Apple.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή