FT: Υπό έντονη πίεση Ελλάδα και Ισπανία για αποστολή συστημάτων αεράμυνας στο Κίεβο

FT: Υπό έντονη πίεση Ελλάδα και Ισπανία για αποστολή συστημάτων αεράμυνας στο Κίεβο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, φέρονται να διεμήνυσαν σε Μητσοτάκη και Σάντσεθ ότι Αθήνα και Μαδρίτη δεν έχουν τόση ανάγκη από αυτά τα συστήματα όσο η Ουκρανία

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό έντονη πίεση βρίσκονται η Ελλάδα και η Ισπανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ προκειμένου να στείλουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, τη στιγμή που το Κίεβο ετοιμάζει να ζητήσει περαιτέρω στήριξη στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. σήμερα Δευτέρα, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Αυτόν τον μήνα η ουκρανική πλευρά απηύθηνε επείγουσα έκκληση στους Δυτικούς της συμμάχους για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot ή τους σοβιετικού τύπου S-300, καθώς η Ρωσία ενισχύει μια εκστρατεία εναέριων και πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών πόλεων και ενεργειακών υποδομών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στην πλατφόρμα «Χ» χθες, Κυριακή, ότι: «Οι Patriot μπορούν να χαρακτηριστούν ως συστήματα αεράμυνας μόνο εάν λειτουργούν και σώζουν ζωές και όχι εάν απλώς παραμένουν ακινητοποιημένοι στις αποθήκες».

Η μόνη χώρα που έχει ανακοινώσει την αποστολή ενός συστήματος Patriot είναι η Γερμανία.

Τι είπαν οι ηγέτες της Ε.Ε. σε Μητσοτάκη και Σάντσεθ

Σύμφωνα με τους FT, οι υπόλοιποι ηγέτες της Ε.Ε. άδραξαν την ευκαιρία που τους δόθηκε στη Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες ώστε να παροτρύνουν σε προσωπικό επίπεδο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πέδρο Σάντσεθ να δωρίσουν κάποια από τα συστήματα αεράμυνας των χωρών τους στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. είπαν στον Μητσοτάκη και τον Σάντσεθ ότι οι χώρες τους δεν έχουν τόση ανάγκη από αυτά τα συστήματα όσο η Ουκρανία, καθώς, όπως είπαν, η Ελλάδα και η Ισπανία δεν αντιμετωπίζουν κάποια άμεση απειλή.

«Ολοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει πραγματικά ανάγκη», δήλωσε μία από τις πηγές.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπό μικρότερη πίεση βρίσκονται η Πολωνία και η Ρουμανία, οι οποίες επίσης διαθέτουν Patriot, ώστε να εξετάσουν την αποστολή των εν λόγω εξοπλισμών στο Κίεβο, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία διαθέτει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot, ένα από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία.

Το Κίεβο χρησιμοποιεί επίσης μεγάλου βεληνεκούς πυραυλικά συστήματα εδάφους αέρος που αναπτύχθηκαν από την πρώην Σοβιετική Ενωση, συμπεριλαμβανομένων των S-300 και των S-200. Μια ενισχυμένη εκδοχή των τελευταίων χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Tu-22M4 πάνω από τη ρωσική περιοχή του Κράι Σταυρούπολης την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ενδιαφέρον του Κιέβου για τα ελληνικά συστήματα S-300

Η πίεση για την αποστολή συστημάτων αεράμυνας αναμένεται να ενταθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. σήμερα, Δευτέρα. Το Κίεβο φαίνεται να έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους παλιούς S-300 της Ελλάδας, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν ήδη τέτοια συστήματα στο οπλοστάσιό τους και γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιούν. 

«Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη των συστημάτων αεράμυνάς τους, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινής», δήλωσε ένας διπλωμάτης της Ε.Ε. που συμμετέχει στις προετοιμασίες για τη συνάντηση. «Ζητείται από την κάθε χώρα να αποφασίσει τι μπορεί να δώσει αλλού».

Τα υπουργεία Αμυνας σε Αθήνα και Μαδρίτη δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο στη βρετανική εφημερίδα.

Οπως είχε γράψει πάντως πρόσφατα η «Κ», ως προς τα αντιαεροπορικά συστήματα, η Αθήνα έχει επανειλημμένως θέσει ως όρο παραχώρησής τους την αντικατάσταση από κάποιο δυτικό, λειτουργικό αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο θα μπορέσει να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στην αεράμυνα των νησιών του Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι, μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι τον περασμένο μήνα, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι η Ισπανία «θα αποστείλει νέα αποθέματα το 2024, ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».

Τι αναφέρει το ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει πως «θα ανακοινωθούν σύντομα» νέες δεσμεύσεις για προμήθειες αεράμυνας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις χώρες και τα όπλα που θα αφορά αυτό.

Το ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει έλεγχο των δυνατοτήτων αεράμυνας των κρατών-μελών του και πώς αυτές έχουν αναπτυχθεί, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «αυτή η χαρτογράφηση επιβεβαιώνει πως υπάρχουν συστήματα, όπως οι Patriot, που είναι διαθέσιμα για να δοθούν στην Ουκρανία».

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μετά από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην οποία συζήτησαν για τις ελλείψεις στον τομέα της αεράμυνας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας αναμένεται να συζητήσουν επίσης για τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στο Σουδάν, αν και η Ουκρανία παραμένει το πιο επείγον ζήτημα. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα και ο υπουργός Αμυνας Ρούστεμ Ουμέροφ θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη μέσω βίντεο.

«Η πιο σημαντική συζήτηση θα αφορά στη διαπίστωση τι μπορούν να κάνουν τα κράτη-μέλη ώστε να στηρίξουν την ουκρανική αεράμυνα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε.

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή