Πρόσθετη βοήθεια ζητεί το Κίεβο από την Αθήνα

Πρόσθετη βοήθεια ζητεί το Κίεβο από την Αθήνα

Σειρά νέων αιτημάτων ενίσχυσης κατέθεσε ουκρανική αντιπροσωπεία στην Αθήνα προ ολίγων ημερών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ελλείψεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίσιμη καμπή στο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία οδηγεί σε διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε πυρομαχικά, δυνατότητες και οπλικά συστήματα, που το Κίεβο επιχειρεί να ικανοποιήσει κυρίως μέσω διμερών συμφωνιών και αιτημάτων. Πριν από λίγες ημέρες η Βουλή των Ελλήνων αποδέσμευσε ένα πακέτο, το οποίο –όπως αποκάλυψε πρώτη η «Κ»– αφορά κυρίως πυρομαχικά. Πριν από λίγες ημέρες ουκρανική αντιπροσωπεία επανήλθε καταθέτοντας κάποια νέα αιτήματα, με τα οποία ουσιαστικά ζητεί στήριξη σε θέματα που αφορούν την αεροπορική επάρκεια του Κιέβου, την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας αλλά και τις χερσαίες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, η ουκρανική πλευρά ζητεί:

Πρώτον, υποστήριξη της προσπάθειας των Ουκρανών να αποκτήσουν F-16 την κατάλληλη στιγμή. Δεδομένου ότι η Αθήνα έχει αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο παραχώρησης ή πώλησης μαχητικών στο Κίεβο, η ουκρανική πλευρά ζητεί συνδρομή στην εκπαίδευση χειριστών F-16, ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη, πυραύλους τύπου AMRAAM και AGM-88 HARM και βόμβες τύπου GBU-39.

Δεύτερον, αντιαεροπορικά συστήματα, ρωσικής και όχι μόνο κατασκευής. Συγκεκριμένα, ζητεί την αποδέσμευση S-300, SA-8 OSA, CROTALE και HAWK, ακόμη κι αν αυτά έχουν βλάβες ή προβλήματα, λόγω της μακροχρόνιας χρήσης τους, και, στην περίπτωση των συστημάτων ρωσικής κατασκευής, της ελλιπούς συντήρησης και υποστήριξής τους.

Μεταξύ άλλων η Ουκρανία ενδιαφέρεται για αντιαεροπορικά συστήματα, άρματα μάχης και πυρομαχικά, καθώς και περαιτέρω υποστήριξη στον τομέα του Πυροβολικού.

Τρίτον, άρματα μάχης και πυρομαχικά γι’ αυτά, καθώς επίσης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Μ-113.

Τέταρτον, περαιτέρω υποστήριξη στον τομέα του Πυροβολικού. Συγκεκριμένα θέλει να ενημερωθεί αν υπάρχει περαιτέρω διαθεσιμότητα για πυροβόλα των 155 και 203 χιλιοστών και τα βλήματά τους, καθώς επίσης και αν στο ελληνικό απόθεμα υπάρχουν βλήματα των 73 χιλιοστών.

Οι συζητήσεις, προφανώς, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να φανεί ποιες παραχωρήσεις από όλες αυτές μπορεί να γίνουν από την Αθήνα. Ως προς το Πυροβολικό, η Ελλάδα ήδη έχει παραχωρήσει είτε απευθείας είτε μέσω πώλησης στην Τσεχία και πυροβόλα διαμετρήματος 155 και 203 χιλιοστών και μεγάλο αριθμό βλημάτων. Ως προς την εκπαίδευση χειριστών F-16 από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), πρόκειται για μια συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει επί της αρχής πριν από αρκετούς μήνες οι δύο πλευρές και ουσιαστικά οι Ουκρανοί πιέζουν για την υλοποίησή της. Ως προς τα αντιαεροπορικά συστήματα υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένως θέσει ως όρο παραχώρησής τους την αντικατάσταση από κάποιο δυτικό, λειτουργικό αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο θα μπορέσει να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στην αεράμυνα των νησιών του Αιγαίου.

Στο Βίλνιους

Η ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Κίεβο και Αθήνα είναι καλή, καθώς οι συμφωνίες που έχουν γίνει προχωρούν (όχι μόνο στους τομείς της άμυνας, αλλά και της μελλοντικής ανοικοδόμησης της χώρας). Αυτή η ατμόσφαιρα ήταν ορατή και το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στο Βίλνιους, όπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Πρωτοβουλίας Three Seas ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συνάντηση ήταν, βέβαια, πολύ σύντομη, καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε διμερείς επαφές με το σύνολο των ηγετών που βρέθηκαν στο Βίλνιους, ωστόσο λειτούργησε ως επιβεβαίωση της ανάγκης να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας στην παρούσα, κρίσιμη καμπή. Τόσο στην Αθήνα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει ανησυχία για το αδιέξοδο που έχει επικρατήσει στο Κογκρέσο, με αποτέλεσμα η αμερικανική βοήθεια να μην μπορεί να φθάσει απευθείας στην Ουκρανία και το βάρος να πέφτει στα –απροετοίμαστα– κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή