Ινδία: Ανησυχία για τα deepfakes σταρ του Μπόλιγουντ που λένε στους πολίτες τι να ψηφίσουν

Ινδία: Ανησυχία για τα deepfakes σταρ του Μπόλιγουντ που λένε στους πολίτες τι να ψηφίσουν

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψεύτικα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, τα λεγόμενα deepfakes, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε εκλογές αλλού στον κόσμο, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, στο Πακιστάν και στην Ινδονησία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ψεύτικα βίντεο που έχουν γίνει viral στο Ιντερνετ, δύο από τους κορυφαίους ηθοποιούς του Μπόλιγουντ εικονίζονται να επικρίνουν τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και να ζητούν από τον κόσμο να ψηφίσει το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κογκρέσου στις γενικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα.

Σε ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων στο οποίο εικονίζεται ο Ααμίρ Χαν και σε ένα άλλο 41 δευτερολέπτων με τον Ρανβίρ Σινγκ, οι δύο ηθοποιοί του Μπόλιγουντ φέρονται να λένε πως ο Μόντι δεν εκπλήρωσε τις προεκλογικές υποσχέσεις του και δεν αντιμετώπισε κρίσιμα οικονομικά ζητήματα στις δύο θητείες του στην πρωθυπουργία.

Αμφότερα τα βίντεο αυτά, που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη, τελειώνουν με το προεκλογικό σύμβολο και σύνθημα του Κογκρέσου: «Ψηφίστε Δικαιοσύνη, Ψηφίστε Κογκρέσο».

Τα δύο βίντεο έχουν θεαθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερες από μισό εκατομμύριο φορές από την περασμένη εβδομάδα, όπως διαπίστωσε το Ρόιτερς.

Η διάδοσή τους υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει τέτοιο δημιουργημένο από την τεχνητή νοημοσύνη περιεχόμενο στις ινδικές εκλογές-μαμούθ που άρχισαν την Παρασκευή και θα συνεχισθούν μέχρι τον Ιούνιο.

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψεύτικα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, τα λεγόμενα deepfakes, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε εκλογές αλλού στον κόσμο, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, στο Πακιστάν και στην Ινδονησία.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Ινδία επικεντρωνόταν για καιρό σε δημόσιες συγκεντρώσεις και σε μια προσέγγιση πόρτα πόρτα, ωστόσο η εντατική χρήση των WhatsApp και Facebook ως εργαλείων προεκλογικής εκστρατείας άρχισε το 2019. Οι φετινές γενικές εκλογές, στις οποίες ο Μόντι αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία, είναι οι πρώτες στις οποίες χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη.

Οι δύο ηθοποιοί έχουν δηλώσει πως τα βίντεο είναι ψεύτικα. Το Facebook, το X και τουλάχιστον οκτώ ιστότοποι που ελέγχουν τα γεγονότα έχουν ανακοινώσει πως είναι πλαστά, κάτι που επιβεβαίωσε και έλεγχος από το Ρόιτερς.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει ποιος δημιούργησε τα βίντεο. Ο Χαν εξέφρασε την ανησυχία του για τα πλαστά βίντεο που έγιναν viral και η ομάδα του Σινγκ εξετάζει την υπόθεση, σύμφωνα με εκπρόσωπο και των δύο ηθοποιών. Ο Σινγκ έγραψε την Παρασκευή στη X: «Φίλοι, προσοχή στα deepfakes».

Το γραφείο του Μόντι και ο επικεφαλής πληροφορικής του κόμματός του, του Μπαρατίγια Τζανάτα, δεν απάντησαν σε αιτήματα του Ρόιτερς για να σχολιάσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT