Ινδία: Γιατί οι εκλογές που αρχίζουν αύριο θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες

Ινδία: Γιατί οι εκλογές που αρχίζουν αύριο θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες

Μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη άσκηση δημοκρατίας αρχίζει την Παρασκευή, και θα τελειώσει τον… Ιούνιο.

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη άσκηση δημοκρατίας αρχίζει αύριο, Παρασκευή, και θα τελειώσει τον… Ιούνιο στην Ινδία: Πρόκειται για τις βουλευτικές εκλογές στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, μια ιδιαιτέρως απαιτητική διαδικασία που θα διαρκέσει έξι ολόκληρες εβδομάδες.

Οι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο Ινδοί εκλογείς θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έως τις 4 Ιουνίου για να μάθουν εάν ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει κερδίσει την επανεκλογή του.

Οι 969 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Ινδία αποτελούν πάνω από το ένα ένατο του παγκόσμιου πληθυσμού, και είναι τριπλάσιοι από τους εκλογείς στη δεύτερη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπροσθέτως, για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της επιχείρησης «Ινδικές εκλογές 2024», πρέπει να αναλογιστεί τη γεωγραφία της Ινδίας, τους εκλογικούς κανόνες, το σύστημα ασφαλείας, τις διακοπές και τις ηλεκτρονικές μηχανές ψηφοφορίας – ένας πολύπλοκος συνδυασμός για ένα μεγάλο, περίπλοκο έθνος.

Πολύμηνη εκλογική διαδικασία

Οι πρώτες εθνικές κοινοβουλευτικές εκλογές της Ινδίας, άρχισαν το 1951 και τελείωσαν το 1952, καθώς διήρκεσαν περισσότερες από 120 ημέρες. Το 1977 χρειάστηκαν μόνο πέντε μέρες, αλλά, γενικά, απαιτούνται εβδομάδες ή και μήνες, ακόμη και χωρίς προκριματικές εκλογές, λόγω της μεγάλης κλίμακας του εγχειρήματος.

Η χώρα έχει έκταση μεγαλύτερη από 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, με ανθρώπους σε μεγαλουπόλεις, διάσπαρτους στα Ιμαλάια, στην έρημο, μέσα σε δάση και κατά μήκος του Γάγγη ποταμού.

Ινδία: Γιατί οι εκλογές που αρχίζουν αύριο θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες-1

Κρίσιμο στοιχείο είναι ότι ο νόμος της Ινδίας ορίζει ότι οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να υποχρεωθούν να διανύσουν περισσότερα από 2 χιλιόμετρα από το σπίτι τους για να φτάσουν σε ένα εκλογικό κέντρο. Για να γίνει αυτό δυνατό, 12 εκατομμύρια εκλογικοί λειτουργοί θα διασχίσουν τη χώρα για να δημιουργήσουν εκλογικά τμήματα φέτος, μερικές φορές με τα πόδια, το ποδήλατο, το ελικόπτερο ή το πλοίο — ή ακόμα και με άλογο, καμήλα ή ελέφαντα.

Ορισμένα από αυτά τα ταξίδια μπορεί να διαρκέσουν μέρες. Το 2019, το υψηλότερο εκλογικό κέντρο της χώρας ήταν πάνω από 4.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε κοιλάδα των Ιμαλαΐων. Το 2009, μια ομάδα πέντε ατόμων έκανε πεζοπορία βαθιά στο δάσος Γκιρ στο Γκουτζαράτ, στα δυτικά της Ινδίας, για να φτάσει στον μοναχικό κάτοικο ενός απομακρυσμένου ινδουιστικού ναού.

Στρατιώτες-εγγυητές

Η Ινδία αναπτύσσει περισσότερα από 300.000 μέλη των ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας της για να βοηθήσουν στη μεταφορά εκλογικών μηχανημάτων και στη διατήρηση της ειρήνης στις κάλπες φέτος. Επειδή δεν μπορούν να καλύψουν ολόκληρη τη χώρα ταυτόχρονα, οι εκλογές χωρίζονται σε πολλαπλά στάδια. Σε κάθε στάδιο, οι στρατιώτες μετατοπίζονται από τη μια περιοχή στην άλλη.

Αυτές οι προφυλάξεις ασφαλείας παρατείνουν τις εκλογές που διαφορετικά θα διαρκούσαν λίγες μέρες, είπε ο Βίκραμ Σινγκ, πρώην αρχηγός της αστυνομίας της μεγαλύτερης πολιτείας της Ινδίας, του Ούταρ Πραντές, ο οποίος είχε επιβλέψει τις δυνάμεις ασφαλείας σε προηγούμενες εκλογές. Αλλά είπε ότι οι ψηφοφόροι ήταν πιο ασφαλείς εξαιτίας τους.

Η βία είναι σπάνια στα εκλογικά τμήματα σήμερα. Η παρουσία στρατιωτών εκεί αποτελεί επίσης εγγύηση εμπιστοσύνης στα εκλογικά αποτελέσματα.

Ημερολόγιο

Η αλήθεια είναι πως όταν η Εκλογική Επιτροπή της Ινδίας προγραμματίζει ψηφοφορίες, προσπαθεί να αποφύγει τις διάφορες επίσημες αργίες και τις θρησκευτικές γιορτές της Ινδίας. Η περίοδος συγκομιδής, το πρόγραμμα εξετάσεων των πανεπιστημίων και ο καιρός λαμβάνονται επίσης υπόψη.

Ο προσεκτικός σχεδιασμός έχει βοηθήσει στην επίτευξη υψηλής προσέλευσης ψηφοφόρων. Το 2019, το 67% του εκλογικού σώματος ψήφισε στις εθνικές εκλογές, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στην ιστορία της χώρας.

Μια γιορτή κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών είναι το Μαχαβίρ Τζαϊάντι, στις 21 Απριλίου, ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ στον Τζαϊνισμό, μια θρησκεία περίπου 6 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ινδία. Ενα άλλο είναι τα γενέθλια του Βούδα, στις 23 Μαΐου, όταν οι μοναχοί θα μεταφέρουν τα ιερά λείψανα του Βούδα σε άρματα και οι άνθρωποι θα στολίσουν τα σπίτια τους με λουλούδια και θα προσφέρουν αγαθά σε όσους έχουν ανάγκη.

Μηχανές

Οι ηλεκτρονικές μηχανές ψηφοφορίας έγιναν απαραίτητες σε όλες τις εθνικές εκλογές της Ινδίας από το 2004. Εχουν απλοθστεύσει την ψηφοφορία για εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα στις πολύβουες πόλεις της Ινδίας, όπου τα πιο πολυσύχναστα εκλογικά τμήματα μπορούν να εξυπηρετήσουν έως και 12.000 άτομα την ημέρα της ψηφοφορίας.

Τα μηχανήματα κατασκευάστηκαν έτσι ώστε να είναι φορητά και ελαφρύτερα από τις παραδοσιακές κάλπες. Πρέπει όμως να μεταφερθούν όπου κι αν βρίσκονται τα εκλογικά τμήματα. Κάθε μηχάνημα αποτελείται από μια «μονάδα ελέγχου» που καταγράφει και αποθηκεύει ψήφους, «εκλογικές μονάδες» με κουμπιά που πατούν οι ψηφοφόροι, και έναν εκτυπωτή.

Διαθέτουν επίσης ειδικές θήκες μεταφοράς που διευκολύνουν τη μετακίνησή τους. Οι λειτουργοί ακολουθούν λεπτομερείς κανόνες ασφαλείας για τη μεταφορά τους σε όλη τη χώρα.

Τουλάχιστον, χάρη σε αυτά τα μηχανήματα, μόλις τελειώσει η ψηφοφορία, η καταμέτρηση γίνεται γρήγορα. Κάτι είναι και αυτό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή