Ινδία: Το δύσκολο έργο για να γίνει οικονομική υπερδύναμη του 21ου αιώνα

Ινδία: Το δύσκολο έργο για να γίνει οικονομική υπερδύναμη του 21ου αιώνα

Οι στόχοι για την ανάπτυξη, ο μετασχηματισμός των υποδομών της και το πολύ χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μερικές ημέρες, στην Ινδία θα στηθούν οι κάλπες για τη μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στον κόσμο. Εκτιμάται ότι 960 εκατ. άνθρωποι σε μια χώρα 1,4 δισ. έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές που ξεκινούν την Παρασκευή και θα χρειαστούν πάνω από ένα μήνα για να ολοκληρωθούν.

Ο Ναρέντρα Μόντι αναμένεται ευρέως να επανεκλεγεί, για μια τρίτη πενταετή θητεία στην πρωθυπουργία της χώρας.

Υπό την ηγεσία του, η Ινδία είναι έτοιμη να γίνει μια οικονομική υπερδύναμη του 21ου αιώνα. Πρακτικά, γίνεται μια εναλλακτική επιλογή έναντι της Κίνας, στα μάτια των επενδυτών και των καταναλωτικών brands που κυνηγούν την ανάπτυξη, αλλά και των εταιρειών που θέλουν να μειώσουν τους κινδύνους στην εφοδιαστική αλυσίδα τους.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η Ινδία παραμένει σε μεγάλο βαθμό μια φτωχή χώρα και το έργο του Mόντι στη διακυβέρνηση της ταχύτερα αναπτυσσόμενης από τις μεγάλες οικονομίες δεν είναι εύκολο.

Η οικονομία της Ινδίας έφτασε στα 3,7 τρισ. δολάρια το 2023 και ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο, αφού επί των ημερών του Mόντι έχει κερδίσει τέσσερις θέσεις στην κατάταξη, σημειώνει το CNN.

Και ενώ η οικονομία της εκτιμάται πως μπορεί να εμφανίζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 6% τα επόμενα χρόνια, οι αναλυτές λένε ότι θα πρέπει να στοχεύει σε ανάπτυξη τουλάχιστον 8% εάν θέλει να γίνει μια οικονομική υπερδύναμη.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι θα φτάσει στην τρίτη θέση, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα, έως το 2027.

Εχει όμως πολλά να κάνει ακόμη για να αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το οποίο θεωρείται μέτρο του βιοτικού επιπέδου. Σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη, η Ινδία βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη, και συγκεκριμένα ήταν 147η στη λίστα το 2022, δείχνουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οπως έκανε η Κίνα πριν από περισσότερο από τρεις δεκαετίες, η Ινδία ξεκινά έναν τεράστιο μετασχηματισμό των υποδομών της, καθώς ξοδεύει δισ. για την κατασκευή δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων. Εν τω μεταξύ, ιδιώτες επενδυτές κατασκευάζουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο πράσινης ενέργειας στον κόσμο.

Μόνο στον κρατικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, 134 δισ. δολάρια διατέθηκαν για κεφαλαιουχικές δαπάνες για την τόνωση της ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά στη χώρα, όπου για παράδειγμα την τελευταία δεκαετία προστέθηκαν σχεδόν 55.000 χιλιόμετρα στο εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Η ανάπτυξη υποδομών έχει πολλά οφέλη για την οικονομία, καθώς μεταξύ άλλων δημιουργεί θέσεις εργασίας και διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η ζωή και το επιχειρείν στην Ινδία μεταμορφώνονται τα τελευταία χρόνια και από μια σειρά τεχνολογικές πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Aadhaar, που ξεκίνησε το 2009 και παρείχε σε εκατομμύρια Ινδούς στοιχεία ταυτότητας, για πρώτη φορά.

Ο ενθουσιασμός γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης της Ινδίας αντανακλάται στη χρηματιστηριακή αγορά της, η οποία έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ. Η αξία των εταιρειών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Ινδίας ξεπέρασε τα 4 τρισ. δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους.

Η κυβέρνηση Mόντι προσπαθεί επιθετικά να εκμεταλλευθεί τις αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού, μια και οι διεθνείς εταιρείες επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κινήτρων ύψους 26 δισ. δολαρίων για να προσελκύσει εταιρείες να δημιουργήσουν εργοστάσια σε 14 τομείς. Ως αποτέλεσμα, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, όπως ο προμηθευτής της Apple, Foxconn, επεκτείνουν σημαντικά τις δραστηριότητές τους στην Ινδία.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Mόντι μετά την επανεκλογή του είναι η δημιουργία εκατοντάδων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για έναν πληθυσμό που παραμένει σε μεγάλο βαθμό φτωχός.

Με μέσο όρο ηλικίας 29 ετών, η Ινδία έχει έναν από τους νεότερους πληθυσμούς παγκοσμίως, αλλά η χώρα δεν είναι ακόμη σε θέση να αποκομίσει τα οικονομικά οφέλη από το ιδιαίτερο δημογραφικό προφίλ της.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μορφωμένοι Ινδοί ηλικίας 15 έως 29 ετών είναι πιο πιθανό να είναι άνεργοι από εκείνους που δεν έχουν καμία εκπαίδευση. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ινδία είναι πλέον υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT