Ινδία: Φωτοβολταϊκό πάρκο πενταπλάσιο από το Παρίσι

Ινδία: Φωτοβολταϊκό πάρκο πενταπλάσιο από το Παρίσι

Το πάρκο θα είναι ορατό από το Διάστημα και θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 16 εκατ. νοικοκυριών σε ηλεκτρική ενέργεια

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα είναι πενταπλάσια σε έκταση από το Παρίσι καθώς θα καλύπτει μια επιφάνεια σχεδόν 322 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Θα είναι ορατή από το Διάστημα όταν θα έχει ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια, οπότε και θα είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή μονάδα στον κόσμο και θα παράγει καθαρή ενέργεια στην έρημο της δυτικής Ινδίας. Η ενέργεια που θα παράγει θα μπορεί να ηλεκτροδοτήσει ολόκληρη την Ελβετία, αλλά προπαντός θα είναι δυνατόν να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 16 εκατ. ινδικών νοικοκυριών. Και το σημαντικότερο, ότι κατασκευάζεται ενώ η Ινδία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι εξαιρετικά δύσκολο για την ανερχόμενη χώρα που εξακολουθεί να καλύπτει ακόμη το 70% των ενεργειακών της αναγκών με άνθρακα και συνολικά το 80% με άνθρακα, πετρέλαιο και βιομάζα.

Ο λόγος για το πάρκο ανανεώσιμων πηγών Kvavda, όπως είναι τυπικά η ονομασία της κολοσσιαίας μονάδας, που, ωστόσο, έχει γίνει γνωστή με το ακρωνύμιο AGEL, από τα αρχικά των Adani Green Energy Limited. Η εν λόγω μονάδα είναι υπό κατασκευήν στην άγονη έρημο της δυτικής Ινδίας με προϋπολογισμό ύψους 20 δισ. δολ. και μεγάλες προσδοκίες. Διευθύνων σύμβουλός της είναι ο Σαγκάρ Αντάνι, ανιψιός του Γκαουτάμ Αντάνι και πλουσιότερου ανθρώπου στην Ασία, του οποίου η περιουσία ανέρχεται σε 100 δισ. δολ. Τα πλούτη του οφείλονται στα κέρδη του ομίλου Adani, του μεγαλύτερου ομίλου ορυχείων ορυκτών καυσίμων και μεγαλύτερου εισαγωγέα άνθρακα στην Ινδία. Και όμως, αυτός ο μεγιστάνας των ρυπογόνων καυσίμων δρομολογεί τη μεγαλύτερη μονάδα ηλιακής και αιολικής ενέργειας του κόσμου στη δυτική πολιτεία της Γκουτζαράτ. Η τοποθεσία στην οποία κατασκευάζεται βρίσκεται σε μια εύφλεκτη ζώνη, κάπου 19.000 χιλιόμετρα από τα εξαιρετικά επικίνδυνα σύνορα που χωρίζουν την Ινδία και το Πακιστάν.

Η καθαρή ενέργεια που θα παράγει θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 16 εκατ. νοικοκυριών.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του CNN, από την επιτυχία του πάρκου Kvavda θα εξαρτηθεί το κατά πόσον θα μπορέσει η Ινδία να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στην επικράτειά της και να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα, καλύπτοντας ταυτοχρόνως τις ενεργειακές ανάγκες του πλέον πολυπληθούς κράτους στον κόσμο και της ταχύτερα αναπτυσσόμενης ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του ομίλου Adani για τη δημιουργία μονάδων πράσινης ενέργειας έχουν αναγκαστικά περιοριστεί μετά το ταραχώδες έτος που πέρασε στη διάρκεια του περασμένου έτους, όταν η αμερικανική Hindenburg Research τον κατηγόρησε για σωρεία περιπτώσεων απάτης επί δεκαετίες. Ο ινδικός όμιλος έσπευσε μεν να χαρακτηρίσει «αβάσιμες» και «κακοπροαίρετες» τις κατηγορίες, αλλά δεν κατόρθωσε να αποφύγει την κατάρρευση της τιμής της μετοχής του, που κάποια στιγμή είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί αξία άνω των 100 δισ. δολ από τις εταιρείες του. Ανάλογο πλήγμα υπέστη, άλλωστε, και η προσωπική περιουσία του Γκαουτάμ Αντάνι, αφού έχασε τουλάχιστον 80 δισ. δολ. με απόσταση ημερών από τη δημοσίευση των καταγγελιών.

Τελικά ο μεγιστάνας ανέκαμψε όπως όλα δείχνουν και σχεδιάζει να διοχετεύσει δισ. στην καθαρή ενέργεια. Ειδικότερα, για την επόμενη δεκαετία σχεδιάζει να επενδύσει 100 δισ. δολ. στην ενεργειακή μετάβαση, με το 70% των επενδύσεών του να είναι στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Τα σχέδιά του δρομολογούνται ενώ η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι έχει δεσμευθεί πως μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα έχει επιτύχει να καλύπτει το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ινδίας με ανανεώσιμες πηγές όπως η ηλιακή ενέργεια και η αιολική. Το 2021 δεσμεύθηκε μάλιστα πως η Ινδία θα έχει μηδενίσει τις εκπομπές καυσαερίων έως το 2070, με καθυστέρηση δηλαδή δύο δεκαετιών περίπου σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ανάμεσα στους στόχους της κυβέρνησης είναι και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 500 γιγαβάτ έως το 2030. Από αυτά η AGEL φιλοδοξεί να παρέχει τουλάχιστον το 9% και σχεδόν τα 30 γιγαβάτ να προέρχονται από το πάρκο Kvavda στην επαρχία Γκουτζαράτ.

Για την Ινδία, η επίτευξη τέτοιων στόχων είναι καθοριστική, δεδομένου ότι αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια θα σημειώσει εκρηκτική αύξηση η ζήτηση για ενέργεια, αν και μέχρι στιγμής η κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας στη χώρα είναι λιγότερη και από το ήμισυ του μέσου όρου στον υπόλοιπο κόσμο. Δεδομένου ότι βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο στη χώρα, η ζήτηση για ενέργεια έχει διπλασιαστεί από το 2000 και σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, τις επόμενες τρεις δεκαετίες στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ινδίας θα εκτοξευθεί η ζήτηση για ενέργεια, με την αύξησή της θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη οικονομία ανά τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή