Η Ρωσία προειδοποίησε για τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης με τη Δύση

Η Ρωσία προειδοποίησε για τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης με τη Δύση

«Βλέπουμε σοβαρούς στρατηγικούς κινδύνους, που οδηγούν σε αύξηση του επιπέδου και του πυρηνικού κινδύνου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας προς την Ουκρανία έχει οδηγήσει τον κόσμο στα πρόθυρα άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου, κάτι που θα μπορούσε να έχει ολέθριες καταστροφή.

Μετά την εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία το 2022, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης βρέθηκαν στο χειρότερη σημείο που είχαν ποτέ βρεθεί, έπειτα από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, σύμφωνα με Ρώσους και Αμερικανούς διπλωμάτες.

Μόλις δύο ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν δισεκατομμύρια δολάρια για τη διάθεση πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν αποκτήσει εμμονή με την ιδέα να προκαλέσουν «στρατηγική ήττα» της Ρωσίας.

«Αύξηση του πυρηνικού κινδύνου»

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία θέτει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στα πρόθυρα άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Οι Δυτικοί ακροβατούν επικίνδυνα στο χείλος μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέδριο της Μόσχας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η “τρόικα” των Αυτικών πυρηνικών κρατών είναι μεταξύ των βασικών χορηγών του εγκληματικού καθεστώτος του Κιέβου, των κύριων εμπνευστών διαφόρων προκλητικών βημάτων. Βλέπουμε σοβαρούς στρατηγικούς κινδύνους σε αυτό, που οδηγούν σε αύξηση του επιπέδου του πυρηνικού κινδύνου».

Από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον αυξανόμενο πυρηνικό κίνδυνο. Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν διαπιστώσει αλλαγή στη ρωσική στάση ως προς τα πυρηνικά.

Ο Πούτιν θεωρεί πως ο πόλεμος αποτελεί μέρος της αιώνιας διαμάχης με την παρακμιακή Δύση, η οποία, όπως λέει, ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, διευρύνοντας το ΝΑΤΟ και καταπατώντας αυτό που η Μόσχα θεωρεί ιστορική σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι ο πόλεμος αποτελεί αυτοκρατορικού τύπου αρπαγή γης από μία διεφθαρμένη ηγεσία που θα οδηγήσει τη Ρωσία σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Οι Δυτικοί σύμμαχοι έχουν ορκιστεί να εργαστούν για την ήττα των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενώ αποκλείουν οποιαδήποτε ανάπτυξη προσωπικού του ΝΑΤΟ στη χώρα.

«Δεν υπάρχει βάση για διάλογο»

Καθώς οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν αμφότερες τη λύπη τους για τη διάλυση του πλέγματος των συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών, οι οποίες αποσκοπούσαν στο να επιβραδύνουν την κούρσα των εξοπλισμών του Ψυχρού Πολέμου και να μειώσουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, κατέχοντας περισσότερες από 10.600 από τις 12.100 πυρηνικές κεφαλές. Η Κίνα διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι δεδομένης της τρέχουσας κρίσης δεν υπάρχει βάση για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών.

«Στο πλαίσιο ενός ολοκληρωτικού υβριδικού πολέμου που διεξάγεται εναντίον μας, δεν υπάρχει βάση για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη στρατηγική σταθερότητα γενικότερα», δήλωσε.

Κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να επιβάλει περιορισμούς στα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ παράλληλα αναπτύσσει μη πυρηνικές δυνατότητες, σε μία προσπάθεια να επιτύχει μονομερή στρατιωτική υπεροχή.

Οπλα στο Διάστημα

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Δύση κατασκευάζει παγκόσμιο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα μπορούσε να αποκεφαλίσει έναν αντίπαλο, έχει βάσεις πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, καθώς και πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς σε περιοχές σε όλο τον κόσμο και ετοιμάζεται να αναπτύξει όπλα στο Διάστημα.

Τον Φεβρουάριο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία αντιτίθεται στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο Διάστημα και ο υπουργός Αμυνάς του αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι η Ρωσία αναπτύσσει πυρηνική ικανότητα για το Διάστημα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι αναπτύσσουν τις αμυντικές τους ικανότητες σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Λένε ότι επιθυμούν μόνο την ειρηνική χρήση του Διαστήματος και ότι τα σχέδια αντιπυραυλικής άμυνας είναι αμυντικά.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι διεξάγει εκστρατεία προπαγάνδας για να δυσφημίσει τη Ρωσία.

Ο «στόχος της Δύσης είναι να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τις πραγματικές απειλές στο Διάστημα, για να επιτύχει τη διάθεση πρόσθετων οικονομικών πόρων για τη δημιουργία των εθνικών στρατιωτικών διαστημικών δυνατοτήτων της», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Προτεραιότητά μας παραμένει η ανάπτυξη διεθνούς νομικά δεσμευτικού μέσου που θα θεσπίζει αξιόπιστες εγγυήσεις για την αποτροπή της ανάπτυξης όπλων στο Διάστημα», ανέφερε.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή