Η Μολδαβία στη σκιά φιλορωσικού κόμματος

Η Μολδαβία στη σκιά φιλορωσικού κόμματος

Συμμαχία της αντιπολίτευσης για να βάλει εμπόδια στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της χώρας, που εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα νέο φιλορωσικό κόμμα έχει κάνει την εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή της Μολδαβίας, προσπαθώντας να βάλει εμπόδια στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της χώρας που εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.

Συγκεκριμένα, μέλη της φιλορωσικής αντιπολίτευσης συνεδρίασαν την Κυριακή με σκοπό να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα νέο κόμμα που θα μπλοκάρει την πολυαναμενόμενη πρόοδο των διαπραγματεύσεων για μια θέση στην Ε.Ε. Το νέο πολιτικό μόρφωμα, με την ονομασία «Νίκη» (Victory), συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Μολδαβό πολιτικό και ολιγάρχη Ιλαν Σορ προκειμένου να χαράξουν μαζί τη στρατηγική με την οποία θα αντιπαρατεθούν στη νυν πρόεδρο Μάγια Σάντου στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο Σορ είναι αυτή τη στιγμή φυγόδικος, καθώς έχει κατηγορηθεί για ξέπλυμα χρήματος και υπεξαίρεση σχετιζόμενα με τη ληστεία 1 δισ. δολαρίων από τράπεζες της Μολδαβίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σορ οργάνωσε μια πολύπλοκη απάτη με την οποία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και μπορεί να τιμωρηθεί έως και με 15 χρόνια φυλάκισης.

Ο Μολδαβός υπουργός Υποδομών Αντρέι Σπίνου, διαμαρτυρήθηκε εντόνως για τη δημιουργία του νέου κόμματος και για την προσπάθειά του να ταράξει τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου. «Μια ολόκληρη χώρα παρακολουθεί τους προδότες που δημιούργησε το Κρεμλίνο», δήλωσε ο Σπίνου, «ξέρουμε όλοι για ποιον δουλεύουν και ποιον υπηρετούν». Οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Κισινάου κλιμακώνονται σταδιακά από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Η μικρή χώρα δεν έχει κρύψει τους φόβους της για μια πιθανή εισβολή και στα δικά της εδάφη, ιδιαίτερα μετά την αναθέρμανση των εντάσεων στην Υπερδνειστερία, μια μολδαβική περιοχή που έχουν καταλάβει ρωσικά στρατεύματα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Μολδαβοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν από καιρό προειδοποιήσει πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις εθνικές εκλογές, ενώ έχουν πολλάκις καταγγείλει την κυβέρνηση Πούτιν για απόπειρες αποσταθεροποίησης της περιοχής.

O Αλεξάντρου Μουστεάτα, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Μολδαβίας (SIS), έχει υπογραμμίσει προ καιρού πως το γραφείο του κατέχει «συγκεκριμένες πληροφορίες» σχετικά με την κρυφή καμπάνια της Μόσχας για τα επόμενα δύο χρόνια, που σκοπό έχει να τορπιλίσει την προσπάθεια για ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και να τη φέρει πίσω στη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή