Κίνα: Τέσσερις αγνοούμενοι από πρόσκρουση πλοίου σε γέφυρα εν μέσω κόκκινου συναγερμού για πλημμύρες

Κίνα: Τέσσερις αγνοούμενοι από πρόσκρουση πλοίου σε γέφυρα εν μέσω κόκκινου συναγερμού για πλημμύρες

Ενα φορτηγό πλοίο συγκρούστηκε το βράδυ της Δευτέρας με γέφυρα στην πόλη Φοσάν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα φορτηγό πλοίο συγκρούστηκε το βράδυ της Δευτέρας με γέφυρα στην πόλη Φοσάν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να αγνοούνται, ενώ οι Αρχές έχουν δώσει σήμα κόκκινου συναγερμού για νέο κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή.

Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι το ατύχημα μπορεί να προκλήθηκε από προβληματική λειτουργία του σκάφους λόγω της πλημμύρας ενός ποταμού, δήλωσαν οι τοπικές αρχές σήμερα Τρίτη.

Το πλοίο, που μετέφερε πάνω από 4.900 τόνους χάλυβα, ταξίδευε από το Φουζού, στην επαρχία Φουτζιάν, προς την πόλη Χεσάν της Γκουανγκντόνγκ το βράδυ της Δευτέρας. Το σκάφος, το οποίο είχε πλήρωμα 11 ατόμων, συγκρούστηκε με τη βάση μιας κολόνας της γέφυρας Τζιουτζιάνγκ στις 9.20 μ.μ. (4.20 ώρα Ελλάδος) και το αμπάρι του φορτίου άρχισε να παίρνει νερό. Το πλοίο αργότερα προσάραξε και τελικά βυθίστηκε γύρω στις 11.40 μ.μ. τοπική ώρα.

Επτά από τα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν, ενώ τα άλλα τέσσερα παραμένουν αγνοούμενα, σύμφωνα με το τμήμα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της πόλης.

Από τις 9.00 π.μ. της Τρίτης, η τοπική κυβέρνηση συντόνισε τις θαλάσσιες, αλιευτικές και κοινωνικές δυνάμεις διάσωσης για την αποστολή 32 σκαφών με περισσότερους από 400 διασώστες για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.

Η γέφυρα δεν υπέστη κάποια σοβαρή βλάβη.

Κόκκινος συναγερμός

Το περιστατικό έρχεται καθώς οι Αρχές στην Γκουανγκντόνγκ έχουν προειδοποιήσει για νέες πλημμύρες την Τρίτη.

Ο συναγερμός αυτός στο υψηλότερο επίπεδο ισχύει από τις 11.00 π.μ. (6.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) στη Σενζέν, ανακοίνωσαν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες σε αυτή την πόλη των 17,7 εκατ. κατοίκων, που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ.

Οι Αρχές προειδοποίησαν για «πολύ υψηλό» κίνδυνο ξαφνικών πλημμυρών.

Από την Πέμπτη, καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν την επαρχία Γκουανγκντόνγκ, την πιο πολυάνθρωπη της Κίνας (127 εκατ. κάτοικοι) και εμβληματική της κινεζικής βιομηχανικής ισχύος με τα δεκάδες χιλιάδες εργοστάσιά της που είναι στραμμένα προς τις εξαγωγές.

Η κακοκαιρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και έχει προκαλέσει την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων άλλων από τα σπίτια τους, σύμφωνα με έναν απολογισμό που αυξήθηκε χθες, Δευτέρα.

Οι βροχοπτώσεις έχουν κάνει τους ποταμούς να φουσκώσουν σε επίπεδο που προκαλεί φόβους για τις «πλημμύρες του αιώνα», προειδοποίησαν την Κυριακή οι Αρχές.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια Κίνα δεν είναι ασυνήθιστες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αλλά είναι μάλλον πρόωρες την άνοιξη.

Η χώρα αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, οι οποίες επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πηγή: Xinhua, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή