Σούνακ: Τίποτα δεν θα σταματήσει το σχέδιο της Ρουάντα

Σούνακ: Τίποτα δεν θα σταματήσει το σχέδιο της Ρουάντα

Λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, γαλλική εφημερίδα ανέφερε ότι τουλάχιστον πέντε μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε μία προσπάθεια να περάσουν τη Μάγχη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν θα τον εμπόδιζε από το να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε το διχαστικό σχέδιο που αποσκοπεί στο να αποτρέψει τους μετανάστες από το να διασχίζουν με μικρές βάρκες τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία.

Λίγες ώρες μετά την έγκριση του νομοσχεδίου, γαλλική εφημερίδα ανέφερε ότι τουλάχιστον πέντε μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε μία προσπάθεια να περάσουν τη Μάγχη. Η γαλλική ακτοφυλακή δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες, αλλά τόνισε ότι υπήρχαν πολλά «άψυχα σώματα».

«Η Ρουάντα δεν αποτελεί ασφαλή προορισμό»

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες – πολλοί εκτοπισμένοι λόγω των πολέμων και της φτώχειας στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία – έχουν φτάσει στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια διασχίζοντας τη Μάγχη με μικρές βάρκες σε επικίνδυνα ταξίδια που οργανώνονται από συμμορίες λαθρεμπορίας ανθρώπων.

Η Βρετανία επιδιώκει εδώ και δύο χρόνια να απελάσει κάποιους από αυτούς που φτάνουν με την ελπίδα ότι θα σταματήσει τη ροή των μεταναστών. Η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι τα περάσματα θέτουν σε κίνδυνο πολλές ζωές και αξιοποιούνται από εγκληματικές συμμορίες ως μέσο πλουτισμού.

«Η εστίασή μας είναι τώρα στο να σταματήσουμε τις αφίξεις και είμαι ξεκάθαρος ως προς το ότι τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στο να το κάνουμε αυτό και να σώσουμε ζωές», ανέφερε ο Σούνακ σε δήλωσή του.

Μόλις το νομοσχέδιο λάβει την τελική έγκηρησ σε ψηφοφορία – αργότερα αυτή την εβδομάδα – η κυβέρνηση θα είναι ελεύθερη να κρατά τους αιτούντες άσυλο, κίνηση που θα προκαλέσει περαιτέρω αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις και ακτιβιστές που υποστηρίζουν ότι η Ρουάντα δεν αποτελεί ασφαλή προορισμό.

Ο Στιβ Σμιθ, επικεφαλής της οργάνωσης Care4Calais που έχει αμφισβητήσει στο παρελθόν αυτή την πολιτική, τόνισε ότι θα εργαστεί ακούραστα για να εμποδίσει τυχόν πτήσεις και προσπάθησε να καθησυχάσει τους μετανάστες στη Βρετανία.

«Μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η Care4Calais όχι μόνο θα σταθεί αλληλέγγυα μαζί τους, αλλά είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να αγωνιστούμε για την ασφάλειά τους εδώ στη Βρετανία», τόνισε σε δήλωσή του.

Η προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης

Η διακοπή της ροής μεταναστών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αλλά οι επικριτές ισχυρίζονται ότι το σχέδιο απελάσεων στη Ρουάντα είναι απάνθρωπο.

Επικαλούνται ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη συγκεκριμένη χώρα της ανατολικής Αφρικής και τον κίνδυνο οι αιτούντες άσυλο να σταλούν πίσω σε χώρες όπου αντιμετωπίζονται απάνθρωπα.

Ο νέος νόμος του Σούνακ ορίζει ότι η βρετανική νομοθεσία σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα ισχύει πλήρως όσον αφορά το εν λόγω σχέδιο, καθώς και ότι η Ρουάντα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους Βρετανούς δικαστές ως ασφαλής προορισμός, σε μία προσπάθεια να παρακάμψει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε το σύστημα παράνομο.

Ο νόμος περιορίζει επίσης δραματικά τις δυνατότητες προσφυγής, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ο Σούνακ τόνισε τη Δευτέρα ότι οι πρώτες πτήσεις θα απογειωθούν σε 10 έως 12 εβδομάδες. Τόνισε ότι βρετανικό αεροδρόμιο είναι σε κατάσταση αναμονής, ότι είχαν δεσμευθεί θέσεις σε πτήσεις, ότι 500 μέλη του προσωπικού είναι έτοιμα να συνοδεύσουν μετανάστες και ότι τα δικαστήρια έχουν δεσμευτεί για τη διεκπεραίωση των προσφυγών.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή