Ο Φ. Τουρκ «τρομοκρατημένος» από αναφορές για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας

Ο Φ. Τουρκ «τρομοκρατημένος» από αναφορές για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας

Σύμφωνα με αναφορές, σοροί είχαν θαφτεί κάτω από απορρίμματα, ενώ κάποιοι νεκροί βρέθηκαν με δεμένα τα χέρια τους

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε σήμερα Τρίτη «τρομοκρατημένος» από τις αναφορές για καταστροφή των νοσοκομείων Νάσερ και Αλ Σίφα στη Γάζα, καθώς και εκείνες για ομαδικούς τάφους με εκατοντάδες πτώματα εκεί.

Οι παλαιστινιακές αρχές ανέφεραν ότι εντόπισαν ομαδικούς τάφους σε νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων αυτή την εβδομάδα.

Σοροί αναφέρθηκε ότι εντοπίστηκαν επίσης στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά την επιχείρηση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων.

Σοροί με δεμένα χέρια

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να κηρύξουμε τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί σαφώς έχουν εντοπιστεί πολλές σοροί», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Κάποιοι είχαν δεμένα τα χέρια τους, κάτι που φυσικά υποδηλώνει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και αυτά πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω έρευνες», όπως ανέφερε η ίδια.

Πρόσθεσε ότι το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ εργάζεται για να επιβεβαιώσει τις αναφορές Παλαιστίνιων αξιωματούχων ότι 283 σοροί βρέθηκαν στο Νάσερ και 30 στο Αλ Σίφα.

Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, οι σοροί είχαν θαφτεί κάτω από απορρίμματα και περιελάμβαναν γυναίκες και ηλικιωμένους.

Ο Τουρκ, απευθυνόμενος σε ενημέρωση του ΟΗΕ μέσω της Σαμντασανί, κατήγγειλε επίσης τα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, τα οποία, όπως είπε, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Επανέλαβε επίσης προειδοποίηση ενάντια σε πλήρους κλίμακας εισβολή στη Ράφα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «θηριωδίες».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή