Ισπανία: Δημιουργεί ταμείο για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς

Ισπανία: Δημιουργεί ταμείο για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς

Το ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Καθολική Εκκλησία, έχει ως στόχο να αποζημιώσει περίπου 440.000 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία ενός ταμείου υποστήριξης για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, προχωράει η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας. Το ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Καθολική Εκκλησία, έχει ως στόχο να αποζημιώσει περίπου 440.000 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. 

Η εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων προέρχεται από μια έρευνα τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία προτεινόταν η δημιουργία ενός κρατικού ταμείου. Παράλληλα, στην έρευνα αποδιδόταν «έλλειψη συνεργασίας και προσπάθεια ελαχιστοποίησης του φαινομένου», εκ μέρους της Καθολικής Εκκλησίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης, Φέλιξ Μπολάνος, ανέφερε πως η Εκκλησία, η οποία διέθετε σημαντική επιρροή στην ισπανική κοινωνία μέχρι και μετά το τέλος της δικτατορίας στη δεκαετία του 1970, απέτυχε επί δεκαετίες να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για αποζημιώσεις.

«Θέλουμε να ενεργήσουμε ώστε να αποκαταστήσουμε τα θύματα και να διευθετήσουμε το χρέος που η κοινωνία μας οφείλει σε αυτά», δήλωσε. Το κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει έως το 2027, θα απαιτεί από την Εκκλησία να «καταβάλει το σύνολο ή σημαντικό μέρος της αποζημίωσης και να παράσχει στοιχεία, στο πλαίσιο συμβολικής επανόρθωσης».

Ο Μπολάνος τόνισε ότι θα διαπραγματευτεί με τους καθολικούς επισκόπους σχετικά με τη συνεισφορά της Εκκλησίας στο κρατικό ταμείο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεργαστούν. Πρόσθεσε ότι ένα ανεξάρτητο σώμα εμπειρογνωμόνων θα μελετήσει τις υποθέσεις στις οποίες ο φερόμενος θύτης έχει πεθάνει, καθώς και εκείνες που παραγράφηκαν ή δεν έφθασαν ποτέ στο δικαστήριο.

Από την πλευρά της, η Διάσκεψη των Ισπανών Επισκόπων δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ένα σχέδιο που αφορά μόνο τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από το περιβάλλον της Εκκλησίας, καθώς κάτι τέτοιο αντιπροσωπεύει μια «καταδικαστική κρίση ολόκληρης της Εκκλησίας… και αντιμετωπίζει μόνο ένα μέρος του προβλήματος».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή