Σουηδία: Σε δίκη παραπέμπεται η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Σουηδία: Σε δίκη παραπέμπεται η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η ακτιβίστρια έχει καταδικαστεί δύο φορές, μέχρι τώρα, από σουηδικά δικαστήρια, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2023

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ παραπέμπεται σε δίκη, διότι δεν σεβάστηκε τη διαταγή της αστυνομίας να σταματήσει τον αποκλεισμό της εισόδου του κοινοβουλίου της Σουηδίας, κατά τη διάρκεια μιας κινητοποίησης για το κλίμα, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

«Η ημερομηνία της δίκης ορίστηκε για την 8η Μαΐου», διευκρίνισε σήμερα ένας αξιωματούχος του δικαστηρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και μια μικρή ομάδα ακτιβιστών είχαν αποκλείσει την κεντρική είσοδο του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων που είχαν ξεκινήσει την 11η Μαρτίου και είχαν παραταθεί για κάποιες ημέρες. Οι βουλευτές μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο κτίριο από δευτερεύουσες πόρτες.

Την ακτιβίστρια απομάκρυνε η αστυνομία τη 12η και 14η Μαρτίου αφότου αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σημείο όπως της είχαν ζητήσει. Απαγγέλθηκαν σε βάρος της δύο κατηγορίες για πολιτική ανυπακοή, με την Τούνμπεργκ να αρνείται το κατηγορητήριο σε βάρος της, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στη γνώση του AFP.

Τον Φεβρουάριο, ένας δικαστής στο Λονδίνο είχε αποφασίσει να αποσύρει τις κατηγορίες σε βάρος της Γκρέτας Τούνμπεργκ για διατάραξη της δημόσιας τάξης κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης εναντίον της βιομηχανίας υδρογονανθράκων τον Οκτώβριο. Ο δικαστής είχε εκτιμήσει ότι η αστυνομία προέβη σε υπέρμετρη καταστολή.

Η Σουηδέζα ακτιβίστρια καταδικάστηκε δύο φορές από σουηδικά δικαστήρια, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2023, στην καταβολή προστίμων για πολιτική ανυπακοή, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για το κλίμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT