Γαλλία: Δήμαρχος θεσπίζει απαγόρευση κυκλοφορίας για ανηλίκους κάτω των 13 ετών

Γαλλία: Δήμαρχος θεσπίζει απαγόρευση κυκλοφορίας για ανηλίκους κάτω των 13 ετών

«Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους δρόμους», αναφέρεται στο διάταγμα που υπέγραψε ο δήμαρχος του Μπεζιέρ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών καθιερώνει ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία.

Πρόκειται για μέτρο που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση σε μια πόλη στις γαλλικές Αντίλλες, στο πλαίσιο της μάχης κατά της νεανικής παραβατικότητας, ενώ εξετάζεται να εφαρμοστεί επίσης και στη Νίκαια.

Ο δήμαρχος, πρώην στενός συνεργάτης της επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης Μαρίν Λεπέν, υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα που ορίζει ότι «κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους δρόμους» σε τρεις «κατά προτεραιότητα συνοικίες», δηλαδή το ιστορικό κέντρο και δύο φτωχές συνοικίες.

«Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή άμεσου κινδύνου για τον ίδιο ή κάποιο άλλο πρόσωπο», οι ανήλικοι θα μπορούν να «οδηγηθούν στην οικία τους ή στο αστυνομικό τμήμα» από τη δημοτική ή την εθνική αστυνομία, προβλέπει το διάταγμα του δημάρχου Ρομπέρ Μενάρ.

Ο Μενάρ δικαιολογεί την απόφασή του από τον «αυξανόμενο αριθμό των ανηλίκων που αφήνονται στην τύχη τους εν μέσω της νύχτας», όπως και από την επιδείνωση του φαινομένου της «αστικής βίας».

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Μενάρ δεν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία, όμως επισήμανε πως η εγκληματικότητα των κάτω των 13 ετών συνιστά ένα «τυφλό σημείο» στις στατιστικές μελέτες εξαιτίας της απουσίας ανάληψης νομικής δράσης.

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή «της εγκληματικότητας και έλλειψης ασφάλειας το 2023», που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2024 από το υπουργείο Εσωτερικών, οι κάτω των 13 ετών αντιπροσωπεύουν το 2% των υπόπτων στις επιθέσεις εναντίον προσώπων (έναντι 36% για τους 30 έως 44 ετών) και το 1% για τους υπόπτους για βίαιες κλοπές (έναντι 44% για τους 18 έως 29 ετών).

Το 2018, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε παρόμοιο διάταγμα που είχε υπογράψει το 2014 ο Ρομπέρ Μενάρ, επισημαίνοντας την απουσία «συγκεκριμένων στοιχείων που πιθανόν στηρίζουν την ύπαρξη συγκεκριμένων κινδύνων οι οποίοι σχετίζονται με τους ανήλικους κάτω των 13 ετών».

Απαγόρευση κυκλοφορίας ανηλίκων στο Πουάντ α Πιτρ

Αξίζει να σημειωθεί πως απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ανήλικους κάτω των 18 ετών επιβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Πουάντ α Πιτρ, την οικονομική πρωτεύουσα της Γουαδελούπης, στις γαλλικές Αντίλλες.

Το μέτρο, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης νεανικής παραβατικότητας, ελήφθη αυτήν τη φορά έπειτα από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν. Ο δήμαρχος του Πουάντ α Πιτρ, Χαρί Ντιριμέλ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την πόλη του «ανελέητη» στα τέλη Μαρτίου, χαιρέτισε το μέτρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό των ανηλίκων στη διάπραξη αξιόποινων πράξεων αυξήθηκε από το 12% στο 38% σε ένα υπερπόντιο διαμέρισμα που βρίσκεται στο έλεος υψηλής εγκληματικότητας, σύμφωνα με την περιφέρεια.

Σήμερα, ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί, που τάσσεται στο πλευρό του προέδρου Μακρόν, εκτίμησε σε δηλώσεις του στο BFMTV ότι «ο δήμαρχος του Μπεζιέρ έχει δίκιο» και ότι ο ίδιος θα ήθελε να «ανανεώσει» ένα διάταγμα σχετικό με τους ανηλίκους κάτω των 13 ετών, που είχε τεθεί σε ισχύ μεταξύ 2009 και 2020.

Σημειώνεται πως και άλλες πόλεις στη Γαλλία εφάρμοσαν παρόμοια διατάγματα για τους ανήλικους για περιορισμένα χρονικά διαστήματα, όπως το Καν σιρ Μερ που το επέβαλε το 2004 για τους κάτω των 13 ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT