Ρωσία: Εμπειρογνώμονες θα ελέγχουν τη «νομιμότητα» των βιβλίων

Ρωσία: Εμπειρογνώμονες θα ελέγχουν τη «νομιμότητα» των βιβλίων

Στις αρμοδιότητες του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο εντοπισμός παραβιάσεων σχετικά με τους νόμους περί «προπαγάνδας» για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβούλιο εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα αποφασίζει αν το περιεχόμενο των βιβλίων που εκδίδονται στη Ρωσία ανταποκρίνεται στην κειμένη νομοθεσία, δημιουργεί η Μόσχα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Vedomosti, εφόσον κρίνεται πως το περιεχόμενο αντίκειται στη νομοθεσία, θα γίνεται σύσταση προς τους εκδότες για να αποσύρουν τα συγκεκριμένα βιβλία από την κυκλοφορία.

Στη σύνθεση του κέντρου εμπειρογνωμόνων συμμετέχουν εκπρόσωποι της ρωσικής Ρυθμιστικής Αρχής Ελέγχου Τηλεπικοινωνιών(Roskomnadzor), της Ρωσικής Εταιρείας Ιστορίας, της Ρωσικής Στρατιωτικο-Ιστορικής Εταιρείας, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Πνευματικής Διοίκησης Μουσουλμάνων Ρωσίας, της Ομοσπονδίας Εβραϊκών κοινοτήτων της Ρωσίας, της Ενωσης Νομικών της Ρωσίας, της Ρωσικής Ακαδημίας Παιδείας, του Ινστιτούτου Λογοτεχνίας Γκόρκι και άλλων ιδρυμάτων.

Μεταξύ άλλων, στις αρμοδιότητες του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων είναι ο εντοπισμός παραβιάσεων των νόμων περί «προπαγάνδας» της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ σε όλα τα βιβλία. Την τελική απόφαση για την απόσυρση των βιβλίων από την κυκλοφορία λαμβάνει ο εκδότης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου.

Με τη σύσταση του εν λόγω συμβουλίου, ο εκδοτικός οίκος ACT σταμάτησε τις πωλήσεις των μυθιστορημάτων του Βλαντίμιρ Σορόκιν «Η Κληρονομιά», του Μάικλ Κάνινγκχαμ «Ενα σπίτι στο τέλος του κόσμου» και του Τζέιμς Μπόλντουιν «Το δωμάτιο του Τζοβάνι».

Στα έργα αυτά, όπως αναφέρθηκε, τα μέλη του συμβουλίου εντόπισαν «πληροφορίες, η διάδοση των οποίων απαγορεύεται σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές οι πληροφορίες.

Ο εκδοτικός οίκος ACT αποφάσισε επίσης να αποσύρει από την κυκλοφορία τα μυθιστορήματα «Λίγη ζωή» της Χάνια Γιαναγκιχάρα και το «τραγούδι του Αχιλλέα» της Μάντλιν Μίλερ.

Τη σχετική επιστολή του εκδοτικού οίκου δημοσίευσε ο βιβλιοκριτικός Μαξίμ Μαμλίγκα, ενώ ένας παράγοντας των εκδοτικών οίκων επιβεβαίωσε τη γνησιότητα του εγγράφου στον ιστότοπο Mediazona.

Ο εκδοτικός οίκος βρήκε στα βιβλία των Αμερικανίδων συγγραφέων ενδείξεις «προπαγάνδας μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων». «Ο διανομέας φέρει ο ίδιος την ευθύνη ανάληψης κινδύνων που συνδέονται με τη συνέχιση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διανομή αυτών των βιβλίων», αναφέρεται στην επιστολή του εκδοτικού οίκου ACT.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT