Ευρωκοινοβούλιο: Ομιλία της Φον ντερ Λάιεν σε κενά έδρανα

Ευρωκοινοβούλιο: Ομιλία της Φον ντερ Λάιεν σε κενά έδρανα

Σε σχεδόν άδεια αίθουσα η τελευταία ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συγκεκριμένη «ολομέλεια»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης της «ολομέλειας» του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με περίπου ενάμιση μήνα να απομένει έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Κατά την έναρξη των εργασιών, που επρόκειτο να επικεντρωθούν στη νεοϋπογραφείσα συμφωνία για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τη στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε. για την επόμενη πενταετία, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εθεάθη να μιλάει από το πόντιουμ σε ένα κοινό που μετά βίας ξεπερνούσε τις μερικές δεκάδες ανθρώπους.

«Ξέρω πως οι ευρωβουλευτές έχουν πολλές δουλειές, αλλά αυτό είναι απλώς παραφροσύνη», έγραψε στα μέσα κοινωνική δικτύωσης συνάδελφος από τον βρετανικό Economist. Βέβαια, πολλοί σχολιαστές απέδωσαν αυτή την εικόνα και στο γεγονός πως εν μέσω προεκλογικής περιόδου πολλά μέλη του Κοινοβουλίου απασχολούνται εντόνως με τις προεκλογικές τους καμπάνιες.

Αν και πολλοί ευρωβουλευτές βρίσκονται στο Στρασβούργο και η συμμετοχή στις διάφορες επιτροπές όπου ψηφίζονται νόμοι και άλλοι κανονισμοί είναι σημαντικά μεγαλύτερη, εντούτοις, το φαινόμενο των άδειων θέσεων στις συνεδριάσεις της ολομέλειας του Ε.Κ. δεν είναι σπάνιο και εγείρει έντονες συζητήσεις σχετικά με τη λειτουργικότητα του θεσμού και την ποιότητα του διαλόγου που λαμβάνει χώρα εντός του. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάντως, δεν πτοήθηκε και ολοκλήρωσε την τελευταία της ομιλία στο τρέχον κοινοβούλιο με ένα αισιόδοξο μήνυμα.

«Παρά τη σειρά ιστορικών κρίσεων, η οικονομία της Ε.Ε. είναι δυνατότερη από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν. «Η υγειονομική κρίση της COVID-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η Ρωσία, θα μπορούσαν να έχουν δραματικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην κοινωνία. Ομως, δεν έγινε έτσι». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η μόνιμη απασχόληση στην Ενωση αγγίζει το 75% και η ανεργία είναι κάτω από το 6%, ιστορικό υψηλό και ιστορικό χαμηλό αντίστοιχα. Επιπλέον, ο πληθωρισμός «πλησιάζει τον στόχο του 2%».

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η αισιοδοξία της Φον ντερ Λάιεν δεν εκφράζεται σε ολόκληρο το κόμμα της. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), επισήμανε πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να απελευθερωθεί η οικονομία των επιχειρήσεων από την αυστηρή ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της Ακροδεξιάς στη Γηραιά Ηπειρο, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί και στις ευρωκάλπες του Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή