Κατασκοπευτικό «θρίλερ» σε ευρωπαϊκό έδαφος

Κατασκοπευτικό «θρίλερ» σε ευρωπαϊκό έδαφος

Συνελήφθη συνεργάτης ηγετικού στελέχους της AfD για δοσοληψίες με την Κίνα – Μπαράζ συλλήψεων μέσα σε λίγες ημέρες

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας στενός σύμβουλος ηγετικού στελέχους του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνελήφθη χθες ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, σε μία ακόμη περίπτωση κατασκοπείας υψηλού προφίλ προς όφελος του ασιατικού γίγαντα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο άνδρας, που κατονομάστηκε από τους εισαγγελείς ως «Τζιαν Γκ.», κατηγορείται για «μια ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση» κατασκοπείας, δήλωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, μετά τη σύλληψή του τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στη Δρέσδη.

Ο Μαξιμίλιαν Κραχ, που κατατάσσεται στην κορυφή του ψηφοδελτίου της AfD για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ανέφερε σε δήλωσή του πως έμαθε για τη σύλληψη του 43χρονου υπαλλήλου του Τζιαν Γκου από τις χθεσινές εφημερίδες. «Δεν έχω περαιτέρω πληροφορίες», σχολίασε ο Κραχ. Πρόσθεσε όμως ότι «η κατασκοπευτική δραστηριότητα για ένα ξένο κράτος είναι ένα πολύ σοβαρό παράπτωμα», που, αν αποδειχθεί, θα οδηγήσει στην άμεση απόλυση του υπαλλήλου.

Ο ίδιος ο Κραχ, πάντως, εκτός από τις ακραία συντηρητικά θέσεις του, έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής στη Γερμανία και για τις καλές σχέσεις που διατηρεί τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία. Μάλιστα, σε επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο ανακρίθηκε από το FBI για πιθανές οικονομικές δοσοληψίες που είχε στο παρελθόν με το Κρεμλίνο. Με μια λακωνική αναφορά στο ζήτημα, η AfD υπογράμμισε πως οι τελευταίες εξελίξεις είναι «πολύ ανησυχητικές».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας ένας άντρας συνελήφθη στο Μπαντ Χόμπουργκ και ένα ανδρόγυνο στο Ντίσελντορφ, όλοι με κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Μία από τις κατηγορίες αφορά την εξαγωγή προς την ασιατική χώρα ενός λέιζερ που αγοράστηκε στη Γερμανία, την οποία πραγματοποίησαν οι τρεις συλληφθέντες κατά παράβασιν των κανονισμών της Ε.Ε. περί αγαθών διπλής χρήσης. Ο ένας άνδρας κατηγορείται επίσης πως έδωσε σε κινεζικές μυστικές υπηρεσίες απόρρητα σχέδια στρατιωτικής τεχνολογίας που αφορούν την κατασκευή ενός κινητήρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολεμικά πλοία.

Το Πεκίνο υποβάθμισε τη σημασία των περιστατικών, κάνοντας λόγο για προσπάθειες της Δύσης να καλλιεργήσει εχθρικό κλίμα.

Οι τρεις συλληφθέντες αρνούνται ότι δέχθηκαν χρήματα από την Κίνα ή ότι αποκάλυψαν οποιαδήποτε τεχνογνωσία. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας τόνισε ότι η σύλληψη των τριών «πιθανώς να είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου». Σύμφωνα με δημοσιεύματα των κινεζικών μέσων ενημέρωσης, οι κατηγορούμενοι «ενθαρρύνθηκαν» να δημιουργήσουν ερευνητικά έργα που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για επίσημους Κινέζους εταίρους, στο πλαίσιο μιας λεγόμενης συμφωνίας «μεταφοράς γνώσης», και ουδέποτε έλαβαν χρήματα γι’ αυτό.

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο Χριστιανοδημοκράτης Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από τις χθεσινές συλλήψεις. Το δίκτυο της Κίνας στην πολιτική, στις επιχειρήσεις και στην επιστήμη στοχεύει στη χρήση της κατασκοπείας για την εξαγωγή τεχνογνωσίας, ειδικά στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας, εξήγησε ο Κιζεβέτερ. Σύμφωνα με τον πολιτικό του CDU, η Γερμανία δεν είναι αρκούντως προστατευμένη για την αντιμετώπισή του. «Αυτές οι συλλήψεις είναι μόνον η αρχή», είπε. «Το Πεκίνο έχει ένα αρκετά ανοιχτό πεδίο στη Γερμανία, λείπει η απαραίτητη αναγνώριση των κινδύνων της συνεργασίας με την Κίνα, κυρίως στις επιχειρήσεις και στην επιστήμη».

Στο Λονδίνο

Σε ένα διαφορετικό περιστατικό, η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε τη Δευτέρα δύο άνδρες με την κατηγορία ότι παραβίασαν τον νόμο περί κρατικών απορρήτων, διενεργώντας κατασκοπεία για λογαριασμό της Κίνας. Οι Βρετανοί πολίτες, ηλικίας 32 και 29 ετών, κατηγορούνται ότι παρείχαν πληροφορίες στην Κίνα ζημιώνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο και θα εμφανιστούν ενώπιον δικαστηρίου την Παρασκευή, όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία. Ενδιαφέρον προκαλεί το ότι ο νεότερος εκ των δύο, ονόματι Κρίστοφερ Κας, εργάζεται στο βρετανικό κοινοβούλιο ως ερευνητής, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με το βάθος στο οποίο έχουν καταφέρει να διεισδύσουν οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση της Κίνας υποβάθμισε τη σημασία των παραπάνω περιστατικών κάνοντας λόγο για προσπάθειες της Δύσης να καλλιεργήσει εχθρικό κλίμα εκεί όπου δεν υπάρχει, ενώ τις κατηγορίες για τους δύο Βρετανούς τις αποκάλεσε «κακόβουλες φαντασιώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή