Συνελήφθη ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας με την κατηγορία της διαφθοράς

Συνελήφθη ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας με την κατηγορία της διαφθοράς

Είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχει συλληφθεί στη Ρωσία έπειτα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους στον τομέα της άμυνας της Ρωσία συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, ενώ κατηγορείται ότι αποσπούσε χρήματα από τον στρατό για να πληρώνει τον πολυτελή τρόπο ζωής του.

Ο υφυπουργός Αμυνας Τιμούρ Ιβανόφ συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου στη Μόσχα σήμερα Τετάρτη το πρωί.

Είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχει συλληφθεί στη Ρωσία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μίζες «σε μεγάλη κλίμακα»

Σύμφωνα με τις ρωσικές δικαστικές Αρχές, ο 48χρονος συμμετείχε σε «συνωμοσία» και εισέπραττε μίζες «σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα» στο πλαίσιο του ρόλου του ως επιβλέπων σε στρατιωτικά έργα. Θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών εάν καταδικαστεί.

Αξιωματούχος των ρωσικών διωκτικών αρχών δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι ο Ιβανόφ είναι ύποπτος για δωροληψίες, καθώς και ότι η υπόθεση βασίζεται «σε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και στα αποτελέσματα έρευνας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος έχει δεχθεί πλήθος επικρίσεων για τους χειρισμούς του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε προειδοποιηθεί για το ότι ο υφυπουργός του επρόκειτο να συλληφθεί.

Ο Ιβανόφ φέρεται να είχε συμμετάσχει σε συναντήσεις με τον Σόιγκου και άλλους αξιωματούχους του στρατού την προηγουμένη της σύλληψής του.

Αυτοκρατορία ακινήτων

Εν τω μεταξύ, τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ισχυρίζονται ότι ο υφυπουργός – ο οποίος ήταν υπεύθυνος κατασκευών στην ισοπεδωμένη, κατεχόμενη από τη Ρωσία ουκρανική Μαριούπολη – είχε αναπτύξει μία προσωπική αυτοκρατορία ακινήτων.

Ερευνα συνεργατών του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σε φυλακή της Αρκτικής τον Φεβρουάριο, ανέφερε, από το 2022, ότι η σύζυγος του Ρώσου αξιωματούχου ξόδευε εκατομμύρια δολάρια για πολυτελή γιοτ, κοσμήματα και αγορές στο Παρίσι.

Σχολιάζοντας την είδηση της σύλληψης του Ιβανόφ, η Μαρία Πεβτσίχ, επικεφαλής οργάνωσης κατά της διαφθοράς που είχε ιδρύσει ο Ναβάλνι, ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «σήμερα είναι μία καλή ημέρα».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή