Τα στρατιωτικά «κενά» της Ουκρανίας και το νέο πακέτο των 61 δισ.

Τα στρατιωτικά «κενά» της Ουκρανίας και το νέο πακέτο των 61 δισ.

Πώς θα μπορούσε η βοήθεια – μαμούθ από τις ΗΠΑ να αλλάξει τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πολλούς μήνες έντονων πολιτικών διαφωνιών, η αμερικανική Γερουσία έδωσε το πράσινο φως στο πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία. Αυτό που μένει τώρα είναι η επικύρωση του εν λόγω πακέτου από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κάτι που αναμένεται εντός της ημέρας.

Τι είδους όπλα θα μπορούσε να λάβει λοιπόν η Ουκρανία και σε ποιον βαθμό θα ενισχύσουν την προσπάθειά της να αμυνθεί απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις;

Οι πιο πιεστικές ανάγκες του Κιέβου σε όπλα αφορούν τρεις κατηγορίες: τα συστήματα αεράμυνας, τους πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και τα βλήματα πυροβολικού.

Πώς μπορούν λοιπόν αυτοί οι τρεις παράγοντες να επηρεάσουν το μέλλον του πολέμου και πόσο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα η αμερικανική βοήθεια;

Αεράμυνα

Η αναχαίτιση της ρωσικής απειλής στους ουρανούς είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία πόλεων και σημαντικών υποδομών όπως τα εργοστάσια ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι μόνο φέτος η χώρα του δέχθηκε επίθεση από περίπου 1.200 ρωσικούς πυραύλους, περισσότερα από 1.500 drones και 8.500 κατευθυνόμενες βόμβες.

Η Δύση έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με οπλικά συστήματα που ποικίλλουν, από τους πυραύλους Stinger μικρού βεληνεκούς έως το προηγμένο –και πολύ ακριβό– σύστημα Patriot. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι χρειάζονται τουλάχιστον επτά ακόμη Patriot ή αντίστοιχοι αυτών.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι και οι πύραυλοι κρουζ της Ρωσίας –συμπεριλαμβανομένων των S-300 και των s-400– καθώς και εκατοντάδες ιρανικής κατασκευής drone Shahed-136 είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν καθώς εκτοξεύονται σε μεγάλους αριθμούς.

Μια κλασική τακτική εναντίον των δυνάμεων αεράμυνας είναι να τις θέσει ο εχθρός αντιμέτωπες με πολυάριθμους στόχους, με αποτέλεσμα να απασχολούνται τα συστήματα ραντάρ τους και να εξαντλούνται τα αποθέματά τους σε πυραύλους.

Πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς

Οι μάχες όμως είναι σημαντικές και στο έδαφος. Από τον Οκτώβριο, η Ουκρανία έχει χάσει περίπου 583 τετραγωνικά χιλιόμετρα των ανατολικών της εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της έλλειψης πυροβολικού.

Οι πύραυλοι HIMARS (Συστήματα Ρουκετών Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας) έχουν διαδραματίσει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο υπέρ της Ουκρανίας, καθώς εκτοξεύουν κατευθυνόμενα πυρομαχικά από μια κινητή πλατφόρμα.

Ειδικότερα, φτάνουν στο σημείο που πρέπει, ανοίγουν πυρ και ύστερα απομακρύνονται γρήγορα πριν προλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις να τους εντοπίσουν και να τους επιτεθούν. Αναμένονται περισσότεροι HIMARS στην Ουκρανία, ενώ ενδέχεται να υπάρξει δέσμευση για περισσότερα άρματα μάχης και οχήματα πεζικού Bradley.

Τι ισχύει για τους ATACMS

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η μεγάλου βεληνεκούς εκδοχή των αμερικανικών πυραύλων ATACMS (Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα του στρατού των ΗΠΑ) φέρεται να είναι επίσης έτοιμη να μεταφερθεί στην Ουκρανία.

Παλαιότερα συστήματα ATACMS βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η νεότερη εκδοχή θα μπορούσε να διπλασιάσει την εμβέλεια στα 300 χιλιόμετρα. Αυτό θα οδηγήσει τις μάχες βαθύτερα στην προσαρτημένη Κριμαία, την οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί ως σημαντική ναυτική βάση, και ακόμη παραπέρα.

Βλήματα πυροβολικού

Παράλληλα, υψηλής σημασίας όπλα όπως τα M777 howitzers απαιτούν να «τρέφονται» συνεχώς με βλήματα πυροβολικού 155mm.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει 2 εκατ. πυρομαχικά αυτού του είδους στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, και είναι πολύ πιθανό ότι θα περιλαμβάνονται ακόμη περισσότερα στο πρόσφατο πακέτο βοήθειας.

Η Ουάσιγκτον αναφέρει ότι διαθέτει ένα «πολύ εύρωστο δίκτυο υλικοτεχνικής υποστήριξης» προκειμένου να μεταφέρει τα όπλα στην Ουκρανία πολύ σύντομα – ακόμη και εντός ημερών, όπως λέει.

Οι προμήθειες είναι πιθανόν να έχουν μεταφερθεί πιο κοντά σε ουκρανικό έδαφος, ενώ μόλις παραδοθούν θα ανήκουν και επισήμως στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η μεταφορά του εξοπλισμού στην πρώτη γραμμή –και ιδιαίτερα του πυροβολικού– είναι πιθανό να χρειαστεί πολλές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημά τους στα ανατολικά.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία δήλωσε ότι θα αυξήσει την ένταση των επιθέσεων σε κέντρα εφοδιασμού καθώς και σε αποθήκες με δυτικά όπλα.

Μαχητικά αεροσκάφη F-16

Τα F-16 προηγήθηκαν του τελευταίου πακέτου βοήθειας των ΗΠΑ, αλλά παρ’ όλα αυτά αξίζει να γίνει αναφορά σε αυτά, διότι σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία. 

Αυτή την περίοδο, Ουκρανοί πιλότοι και πληρώματα συνεχίζουν στη Ρουμανία την εκπαίδευσή τους στα δυτικά F-16. Τα εν λόγω αεροσκάφη είναι πιθανό να ενισχύσουν την ουκρανική αεράμυνα, καθώς παρέχουν ισχυρότερες δυνατότητες αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους.

Η Δανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ αναμένεται να μεταφέρουν δεκάδες «Vipers» στην Ουκρανία εντός των επόμενων μηνών. Τα αεροσκάφη δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα αλλά θα αποτελέσουν έναν ακόμη «άσο στο μανίκι» του Κιέβου.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, λέει ότι τα F-16 δεν θα φέρουν καμία διαφορά στο πεδίο της μάχης και πως οι ρωσικές δυνάμεις θα τα καταρρίψουν.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή