Βιέννη: Πίνακας του Κλιμτ πωλήθηκε έναντι 30 εκατ. ευρώ

Βιέννη: Πίνακας του Κλιμτ πωλήθηκε έναντι 30 εκατ. ευρώ

Το «Πορτρέτο της δεσποινίδας Λίζερ», ένας από τους τελευταίους πίνακες του ζωγράφου, τέθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Im Kinsky. Επί χρόνια θεωρείτο «χαμένος» και βρέθηκε πρόσφατα σε ιδιωτική συλλογή

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πίνακας του διασημότερου Αυστριακού ζωγράφου, Γκούσταβ Κλιμτ, που επί χρόνια θεωρείτο «χαμένος» και βρέθηκε σε ιδιωτική συλλογή, πωλήθηκε την Τετάρτη σε δημοπρασία στη Βιέννη, έναντι 30 εκατ. ευρώ.

Το «Πορτρέτο της δεσποινίδας Λίζερ», του 1917, ένας από τους τελευταίους πίνακες του ζωγράφου, που έμεινε ημιτελής μετά τον θάνατό του, τέθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Im Kinsky. Απεικονίζει μια νεαρή, καστανή γυναίκα, με πολύχρωμη εσάρπα, σε κόκκινο φόντο.

Πριν από τη δημοπρασία, το έργο, την αξία του οποίου ο οίκος είχε εκτιμήσει μεταξύ 30 και 50 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκε στο κοινό, σε διαδοχικές έκθεσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο.

Βιέννη: Πίνακας του Κλιμτ πωλήθηκε έναντι 30 εκατ. ευρώ-1
REUTERS/Leonhard Foeger

Η πρώτη γνωστή ιδιοκτήτρια του πίνακα πέθανε το 1943, έγκλειστη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. 
Το έργο είχε εκτεθεί για πρώτη φορά το 1925 στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπως μαρτυρά μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, η μοναδική απόδειξη της ύπαρξής του. Στον κατάλογο των έργων εκείνης της έκθεσης αναφερόταν η ημερομηνία και ότι ήταν «ιδιοκτησία της κυρίας Λίζερ» της οποίας δινόταν και η διεύθυνση, στην οδό Αργκεντινερστράσε 20.

Τα επόμενα χρόνια, τα ίχνη του πίνακα χάθηκαν. Επανεμφανίστηκε όταν οι σημερινοί κάτοχοί του ζήτησαν νομική συμβουλή όταν επρόκειτο να τον κληρονομήσουν από μακρινούς συγγενείς τους που τον είχαν στην κατοχή τους από τη δεκαετία του 1960.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή