Ισπανία: Το μετέωρο βήμα του Σάντσεθ στη σκιά των καταγγελιών για διαφθορά

Ισπανία: Το μετέωρο βήμα του Σάντσεθ στη σκιά των καταγγελιών για διαφθορά

Μόλις λίγους μήνες έπειτα από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ο Ισπανός πρωθυπουργός οδεύει προς παραίτηση καθώς η σύζυγός του βρέθηκε στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα μήνες έπειτα από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (στις οποίες είχε έρθει δεύτερος) και μόλις πέντε μήνες έπειτα από τον σχηματισμό της τρέχουσας κυβέρνησης συνεργασίας, ο 52χρονος ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) και πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, οδεύει προς παραίτηση.

Η Μπεγκόνια Γκόμεθ, σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού, βρίσκεται πια στο στόχαστρο προκαταρκτικής έρευνας, έπειτα από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες εκείνη έδρασε υπέρ ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν τα τελευταία χρόνια εξασφαλίσει κρατικές επιδοτήσεις αλλά και αναθέσεις κρατικών έργων στην Ισπανία.

Ισπανία: Το μετέωρο βήμα του Σάντσεθ στη σκιά των καταγγελιών για διαφθορά-1
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Οι κατηγορίες κατά της Γκόμεθ βρέθηκαν στο προσκήνιο έπειτα από καταγγελίες της συνδικαλιστικής ένωσης «Manos Limpias» η οποία συνδέεται πολιτικά με την ισπανική άκρα δεξιά.

Οι εν λόγω κατηγορίες δείχνουν να βασίζονται στο περιεχόμενο δημοσιευμάτων (του ιστοχώρου El Confidencial για παράδειγμα) στο στόχαστρο των οποίων έχει βρεθεί η σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, η Γκόμεθ φέρεται να έλαβε «δώρα» από στελέχη της αεροπορικής εταιρείας Air Europa και της μητρικής της εταιρείας, Globalia, την περίοδο πριν από το 2022.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η Air Europa είχε διασωθεί από το ισπανικό κράτος, με 475 εκατομμύρια ευρώ, στα τέλη του 2020, ενώ ο Σάντσεθ ήταν πρωθυπουργός, καθώς αγωνιζόταν να βγει «ζωντανή» μέσα από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ισπανία: Το μετέωρο βήμα του Σάντσεθ στη σκιά των καταγγελιών για διαφθορά-2
(AP Photo/Alastair Grant, File)

Η Γκόμεθ λέγεται ότι είχε συναντηθεί δύο φορές το καλοκαίρι του 2020 με τον Χάβιερ Ιντάλγκο, διευθύνοντα σύμβουλο της Globalia, την εποχή που η Air Europa ήταν σε συνομιλίες με την ισπανική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει το προαναφερθέν τεράστιο πακέτο διάσωσης.

Την περίοδο εκείνη η Γκόμεθ διηύθυνε το «IE Africa Center», ένα ίδρυμα το οποίο λειτουργεί εντός του πανεπιστημίου Instituto de Empresa (IE) της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, η Γκόμεθ φέρεται, επίσης, να είχε μεσολαβήσει υπέρ της ανάθεσης ενός κρατικού συμβολαίου ύψους 10,2 εκατομμυρίων ευρώ σε μια κοινοπραξία βασικός μέτοχος της οποίας ήταν ο Κάρλος Μπαράμπες με τον οποίο εκείνη συνδεόταν μέσω του Πανεπιστημίου.  

Ο ίδιος ο Σάντσεθ απορρίπτει, από την πλευρά του, κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε βάρος της συζύγου του. Υπό το βάρος της εν λόγω υπόθεσης ωστόσο στην οποία σπεύδει να «επενδύσει» η ισπανική αντιπολίτευση, το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ήδη αναδιαμορφώνεται.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός διεμήνυσε, χαρακτηριστικά, ότι μπορεί έως και την επόμενη Δευτέρα να έχει παραιτηθεί. Το μόνο σίγουρο ωστόσο είναι ότι μέσα στα λίγα 24ωρα που απομένουν έως τότε, το πολιτικό σκηνικό θα έχει πάρει φωτιά στην Ισπανία, όχι μόνο μπροστά από τις κάμερες αλλά και παρασκηνιακά…

Με πληροφορίες από AFP, FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή