Γάζα: Προσεχώς η επίθεση στη Ράφα

Γάζα: Προσεχώς η επίθεση στη Ράφα

Ετοιμάζεται ο ισραηλινός στρατός για την επιχείρηση – Ο πόλεμος στη Γάζα έκλεισε 200 ημέρες, με 34.180 νεκρούς Παλαιστινίους

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Διακόσιες ημέρες πολέμου συμπληρώθηκαν στη Γάζα, με τις ανησυχίες να εντείνονται για επικείμενη εισβολή του ισραηλινού στρατού στην ασφυκτικά γεμάτη πρόσφυγες πόλη της Ράφα στη νότια Γάζα. Τουλάχιστον 34.180 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο και 77.143 έχουν τραυματισθεί, με μεγάλο ποσοστό των απωλειών να αφορά παιδιά.

Χθες το μεσημέρι ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς καλωσόρισε την έγκριση του πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους 26,4 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ από τη Γερουσία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η ψήφιση του σχετικού νόμου «αποτελεί σαφή απόδειξη της ισχύος της συμμαχίας μας και στέλνει δυνατό μήνυμα στους εχθρούς μας».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι προχώρησε στην επιστράτευση δύο επιπλέον ταξιαρχιών εφέδρων με στόχο την κατάληψη της Ράφα. Σε χθεσινό δημοσίευμά της η Jerusalem Post αναφέρει ότι η χερσαία επιχείρηση θα ξεκινήσει «πολύ σύντομα», με την απομάκρυνση περισσότερων από ένα εκατομμύριο Παλαιστινίων, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι Παλαιστίνιοι θα κληθούν να εκκενώσουν την περιοχή της Ράφα μέσα στις ερχόμενες τέσσερις με πέντε εβδομάδες και να μετακινηθούν σε κατασκηνώσεις που θα κατασκευάσουν διεθνείς οργανισμοί βοήθειας. Το σχέδιο για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, θεωρούμενη από το Ισραήλ ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα, παρουσιάσθηκε για έγκριση σε Αμερικανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με το σχέδιο, η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σε στάδια, με τον ισραηλινό στρατό να έχει δεσμευθεί να ενημερώνει τον πληθυσμό προκαταβολικά πριν εξαπολύσει βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις.

Την Τρίτη, το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε εντατικά τη Γάζα, με τον στρατό να προειδοποιεί τους αμάχους ότι «βρίσκονται σε επικίνδυνη ζώνη μαχών». Πυρά από άρματα μάχης και αεροσκάφη δέχθηκαν η κεντρική και η νότια Γάζα. Σε μήνυμά του το βράδυ της Τρίτης στην πλατφόρμα Χ, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβισάι Αντράι έγραψε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «θα επιχειρήσουν με ακραία ισχύ εναντίον τρομοκρατικών υποδομών και ανατρεπτικών στοιχείων» στην περιοχή. Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, ο στρατός ανέφερε ότι «σέβεται το διεθνές δίκαιο και λαμβάνει κάθε εφικτό μέτρο για τον περιορισμό των απωλειών αμάχων».

Ενταση στον νότιο Λίβανο

Στο μεταξύ, «επιθετικές επιχειρήσεις» πραγματοποιούσε χθες ο ισραηλινός στρατός στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος απέφυγε να διευκρινίσει αν ισραηλινά στρατεύματα είχαν εισχωρήσει στο έδαφος του Λιβάνου. Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες ότι εκτόξευσε μπαράζ πυραύλων κατά του βόρειου Ισραήλ σε αντίποινα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής τα ξημερώματα της Τετάρτης στον νότιο Λίβανο, που οδήγησε στον θάνατο δύο πολιτών.

Την επανάληψη της χρηματοδότησης της οργάνωσης UNRWA του ΟΗΕ για τη βοήθεια προς τους Παλαιστινίους ανακοίνωσε χθες η Γερμανία, μετά την αδυναμία του Ισραήλ να προσκομίσει στοιχεία ενώπιον ανεξάρτητης επιτροπής για δήθεν συμμετοχή υπαλλήλων της οργάνωσης αρωγής στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το Βερολίνο πρόσφερε το 2023 περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια στην UNRWA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή