ΗΠΑ: Το νέο πακέτο βοήθειας δεν είναι η «μαγική λύση» στα προβλήματα του Κιέβου

ΗΠΑ: Το νέο πακέτο βοήθειας δεν είναι η «μαγική λύση» στα προβλήματα του Κιέβου

«Είναι πιθανό η Ρωσία να σημειώσει επιπλέον τακτικές νίκες τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο αμερικανικό πακέτο βοήθειας, ύψους 61 δισ. δολαρίων, προς το Κίεβο θα έχει θετικό αντίκτυπο για τους Ουκρανούς στο πεδίο, αλλά δεν αποτελεί μια «μαγική λύση», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Ηταν μια δύσκολη διαδρομή. Θα έπρεπε να είναι πιο εύκολο. Θα έπρεπε να έχει γίνει πιο γρήγορα», αναγνώρισε και από την πλευρά του χθες Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μόλις είχε επικυρώσει νομοσχέδιο, το οποίο συζητούσε επί μήνες το Κογκρέσο και προβλέπει την παροχή 61 δισ. δολαρίων οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

«Η καθυστέρηση κόστισε πολύ»

«Είναι μια σημαντική στιγμή», αλλά «η καθυστέρηση κόστισε πολύ», υπογράμμισε ο Γκάρετ Μάρτιν, ερευνητής του American University της Ουάσιγκτον.

Ο Τζέικ Σάλιβαν συμφώνησε. «Θα χρειαστεί χρόνος για να βγούμε από τον λάκκο που δημιουργήθηκε έπειτα από έξι μήνες αναμονής», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «είναι πιθανό η Ρωσία να σημειώσει επιπλέον τακτικές νίκες τις επόμενες εβδομάδες», με το Κίεβο να αναμένει νέα ρωσική επίθεση.

«Ο δρόμος που είναι μπροστά μας δεν είναι εύκολος», αλλά «πιστεύουμε ότι η Ουκρανία μπορεί και θα κερδίσει», πρόσθεσε ο Σάλιβαν, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει τι θα θεωρούνταν νίκη για το Κίεβο.

Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Εκτός από το οικονομικό πακέτο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προσφέρουν και πιο προηγμένα όπλα στην Ουκρανία. Εχουν αρχίσει, διακριτικά, να παραδίδουν στους Ουκρανούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου ATACMS, και θα συνεχίσουν να το πράττουν.

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο πυραύλους ATACMS εναντίον της Ρωσίας, αλλά αυτοί που έλαβε τώρα έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές, έως τα 300 χιλιόμετρα.

«Θα έχει διαφορά», αλλά «μόνο ο εξοπλισμός δεν θα λύσει τα πάντα», σχολίασε ο Σάλιβαν.

Εξάλλου «υπάρχει κάτι που αυτή η βοήθεια δεν μπορεί να κάνει, δηλαδή να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης μαχητών» που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, εκτίμησε ο Μάρτιν, αν και σημείωσε ότι η αποδέσμευση της βοήθειας από τις ΗΠΑ μπορεί να ενισχύσει το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων.

Το Κίεβο εξετάζει διεύρυνση της επιστράτευσης

Το ζήτημα της επιστράτευσης συζητήθηκε μεταξύ του Μπάιντεν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη εθελοντών στρατιωτών έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου εναντίον της Ρωσίας.

Το Κίεβο επιθυμεί να διευρύνει την επιστράτευση, μειώνοντας την ηλικία των Ουκρανών που μπορούν να κληθούν να υπηρετήσουν στον στρατό από τα 27 στα 25 χρόνια.

Η χώρα, που προσπαθεί να φέρει πίσω και τους πολίτες της σε στρατεύσιμη ηλικία, δεν θα εκδίδει πλέον διαβατήρια στο εξωτερικό για τους άνδρες ηλικίας 18 με 60 ετών, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο ρόλος των Ευρωπαίων

Ο Μαξ Μπέργκμαν, διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), υπογράμμισε ότι η επίδραση της αμερικανικής βοήθειας θα εξαρτηθεί επίσης εν μέρει από τη στάση των Ευρωπαίων.

Αυτοί «θα πρέπει να ενισχύσουν ήδη από τώρα την παραγωγή» εξοπλισμού, έγραψε πρόσφατα ο Μπέργκμαν, «με στόχο να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το κενό που θα άφηναν οι ΗΠΑ», αν η αμερικανική βοήθεια σταματούσε εντελώς, για παράδειγμα σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Μπέργκμαν, η Ουκρανία το 2024 θα πρέπει να «διατηρήσει τις θέσεις της, να κουράσει τις ρωσικές δυνάμεις, να ανοικοδομήσει και να αποκαταστήσει τις δικές της δυνάμεις και τις ικανότητες πολιτικής άμυνας», προτού, κάποια στιγμή, περάσει «στην αντεπίθεση» το 2025.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή